Syöpäsäätiö jakoi 5,3 miljoonaa euroa tutkimukseen

Tänä vuonna jaettiin kaksi suurapurahaa, joista kumpikin on suuruudeltaan 200 000 euroa.

Syöpäsäätiö jakoi tänä vuonna syöpätutkimukseen apurahoina yli 3,8 miljoonaa euroa. Kaiken kaikkiaan tutkimusta tuetaan 5,3 miljoonalla eurolla.

Suurin osa apurahoista on kaksivuotisia. Säätiön tarkoituksena on turvata lupaavimpiin tutkimushankkeisiin entistä pitkäkestoisempi tutkimusrahoitus.

Tänä vuonna jaettiin kaksi suurapurahaa, joista kumpikin on suuruudeltaan 200 000 euroa. Syöpäsäätiön suurapurahan sai professori Päivi Peltomäki ja hänen tutkimusryhmänsä Helsingin yliopistosta. Ryhmä tutkii uuden paksusuolisyöpäoireyhtymän (FCCX) alttiusgeenejä.

– Noin kolmannekseen paksusuolisyövistä liittyy jonkinasteinen sukukertymä ja noin viisi prosenttia on selkeästi perinnöllisiä, Peltomäki kuvailee.

Tukea eturauhassyövän seulonnan tutkimukseen

Toinen suurapuraha jaettiin Movember-keräyksen tuotoista. Sen sai professori Anssi Auvinen tutkimusryhmineen Tampereelta. Tutkimuksessa jatketaan hanketta, jossa on aiemmin osoitettu eturauhassyövän seulonnan alentavan kuolleisuutta.

Kuolleisuus ei ole kuitenkaan vähentynyt niin paljon, että seulonta kannattaisi ulottaa koko väestöön. Ongelmana on erityisesti se, että seulonnassa löydetään paljon sellaisia syöpiä, jotka eivät olisi aiheuttaneet mitään haittaa miehille. Näitä ei pystytä erottamaan nopeasti etenevistä syövistä, joten monia miehiä on hoidettu turhaan.

– Seuraavaksi tavoitteenamme on löytää miesryhmiä, jotka voisivat hyötyä seulonnasta, Auvinen kertoo.

Oletuksena on, että miehet voidaan jakaa eturauhassyövän riskin ja elinajan odotteen suhteen niihin, joille seulonnasta olisi suurin hyöty, ja niihin, joille hyöty jäisi vähäiseksi. Riskiä ja seulonnan vaikutuksia arvioidaan muun muassa seerumin PSA-pitoisuuden, perinnöllisten riskitekijöiden ja lääkkeiden käyttöä koskevien tietojen avulla.

Apurahaluettelo löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Lähde:
Syöpäsäätiö

Kuva:
Panthermedia