Syylä jalkapohjassa tai sormessa on yleinen vaiva

Syylät ovat usein häiritseviä ja epämukavia, mutta harvemmin vakavia ihokasvaimia. Asianmukainen itsehoito voi auttaa lievittämään oireita ja nopeuttaa paranemista.

Syylä jalkapohjassa on yleinen vaiva.
Adobe/AOP
Syylä jalkapohjassa on yleinen vaiva.

Syylät ovat yleisiä ihon viruksen aiheuttamia hyvänlaatuisia kasvaimia, joita esiintyy usein käsissä, jaloissa, ja muilla kehon osilla. Syylät johtuvat ihon HPV-viruksesta (papillomavirus).

Vaikka ne eivät yleensä ole vaarallisia, voivat ne olla esteettisesti häiritseviä, epämukavia ja joskus myös kipeitä.

Mistä tunnistaa syylän?

Syylä on pieni ja karhea kyhmy muodostuma iholla. Syylät voivat olla eri kokoisia ja muotoisia, ja ne saattavat muistuttaa kukkakaalin kukintoa. Ne voivat aiheuttaa kipua tai kutinaa erityisesti painon alla tai kitkan vaikutuksesta.

Lue lisää: Ihokoepalan otto

Syylä tunnistetaan ulkoisista merkeistä. Joskus lääkäri voi ottaa pienen näytteen syylästä varmistaakseen, että kyseessä on todella syylä eikä muu ihon poikkeavuus. Jos syylät ovat erityisen suuret, kipeät tai leviävät nopeasti, lääkärin konsultaatio on suositeltavaa.

On tärkeää huomata, että syylät voivat olla tarttuvia, ja tartunnan välttämiseksi tulisi noudattaa hyvää käsihygieniaa.

Jos sinulla on syylä, vältä koskettamasta sitä ja pese kätesi säännöllisesti. Vaikeissa tapauksissa ja jos syylät uusiutuvat säännöllisesti, on suositeltavaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Näin syylä hoidetaan

Useimmat syylät häviävät itsestään ajan myötä, mutta itsehoitokeinot voivat auttaa nopeuttamaan prosessia tai lievittämään oireita.

Yksi yleisimmin käytetyistä kotikonsteista on apteekista saatavat syylälaastarit, jotka sisältävät happoa, joka auttaa poistamaan syylän kerroksittain. Lisäksi on olemassa syylävoiteita ja -geelejä, jotka voivat auttaa vähentämään syylän kokoa ja nopeuttamaan paranemista.

Jos itsehoitokeinot eivät ole riittävän tehokkaita tai syylät ovat suuria ja kivuliaita, lääkäri voi määrätä muita hoitovaihtoehtoja.

Yksi vaihtoehto on kryohoito, jossa syylää hoidetaan nestemäisellä typellä. Toinen vaihtoehto on laserhoito, joka tuhoaa syylän käyttämällä voimakasta valoa. Lääkäri voi myös harkita kirurgista poistoa, erityisesti suurten tai vaikeasti hoidettavien syylöiden tapauksessa.