Terveelliset elämäntavat parantavat suolistosyövän ennustetta

Varsinkin runsas kasvisten, hedelmien ja palkokasvien syöminen sekä normaalipainoisuus liittyivät parempaan ennusteeseen.

Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio ja normaalipainoisuus ehkäisevät suolistosyöpien kehittymistä, mutta ne auttavat myös parantamaan potilaan ennustetta sairastumisen jälkeen.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa hyödynnettiin yli 500 000 aikuisen elintapa- ja terveystietoja, jotka kerättiin osana suurta syövän ja ruokavalion yhteyksiä selvittänyttä tutkimusta kymmenessä eri maassa. Runsaan kuusivuotisen seurannan aikana 3 300 osallistujaa sairastui suolistosyöpään.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot osallistujien elintavoista ja sairastumisista, he havaitsivat suolistosyövän ennusteen paremmaksi potilailla, jotka noudattivat terveellisiä elintapoja jo ennen sairastumistaan. Varsinkin runsas kasvisten, hedelmien ja palkokasvien syöminen sekä normaalipainoisuus liittyivät parempaan ennusteeseen, mutta myös liikunta, vähäinen alkoholin käyttö sekä naisilla myös imettäminen vaikuttivat ennusteeseen. Imettämistä koskeva havainto on mielenkiintoinen, sillä vaikka imettäminen on yhdistetty alhaisempaan rintasyövän riskiin, suolistosyöpien riskiin sitä ei ole liitetty.

Yhdessä aikaisempien tutkimusten kanssa tulokset osoittavat terveellisten elintapojen auttavan syöpäpotilaita ainakin, jos hyvät elintavat on omaksunut jo ennen sairastumista. Näiden tulosten perusteella ei kuitenkaan voi arvioida, miten sairastumisen jälkeen tehdyt elämäntapamuutokset vaikuttavat ennusteeseen.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä BMC Medicine -lehdessä.

Lue myös:
Tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) ja niiden hoito

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää: Pelkään, siis olen

Lähde:
BMC Medicine 2015;doi:10.1186/s12916-015-0332-5

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.