Terveysjärjestöt: Hiekoitushiekat pois heti lumitilanteen salliessa

Astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavan olisi hyvä käyttää uloshengitysventtiilillä varustettua suojainta, koska venttiili helpottaa uloshengittämistä.

Hiekoitushiekka ja kuluva asfaltti muuttuvat talven aikana katupölyksi, jossa on mukana niin hiekkaa, asfalttipölyä kuin rengaskumia. Kaikki eivät katupölyn olemassa oloa edes huomaa, mutta toisille pöly aiheuttaa suuria ongelmia.

Itse asiassa katupöly on terveyshaitta kaikille: erityisesti lapsille ja astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastaville. Vilkasliikenteiset kadut pölisevät eniten, koska runsas liikenne nostattaa pölyä ilmaan.

Allergia- ja astmaliitto ja Hengitysliitto painottavat, että kadut pitäisi puhdistaa mahdollisimman pian paikallisen säätilanteen ja keliolosuhteiden mukaan. Etelä-Suomen kaupungeissa alkaa jo olla kiire. Ihanteellisin aika olisi saada hiekat pois silloin, kun lumet ovat sulaneet, mutta kadut ovat niin märät, etteivät ne pöllyä.

Katupöly tuntuu nenässä, suussa ja silmissä. Osa pölystä on niin hienojakoista, että se kulkeutuu keuhkoputkiin saakka. Liittojen mukaan hengityssuojan on tehokas apukeino katupölyltä suojautumisessa.

Astmaa tai keuhkoahtaumatautia sairastavan olisikin hyvä käyttää uloshengitysventtiilillä varustettua suojainta, koska venttiili helpottaa uloshengittämistä. Hengityssuojaimia myydään esimerkiksi rautakaupoissa, apteekeissa ja suuremmissa päivittäistavarakaupoissa.

Ilmanlaadun voi tarkistaa täältä. Kun katupölykausi alkaa, hengitettävien hiukkasten eli PM10 määrä kasvaa selvästi ja pientä nousua on havaittavissa myös hengitettävien hiukkasten eli PM2.5 määrissä.

Lähde:
Allergia- ja astmaliitto ry

Kuva:
Panthermedia