THL: HPV-rokotukset etenevät hyvin

THL:n rokotusrekisterin mukaan vähintään 70 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista tytöistä on rokotettu 28 terveyskeskuksen alueella maaliskuun loppuun mennessä.

Yli 80 000 HPV-rokotusannosta on annettu maaliskuun loppuun mennessä.

THL:n rokotusrekisterin mukaan vähintään 70 prosenttia yhdeksäsluokkalaisista tytöistä on rokotettu 28 terveyskeskuksen alueella maaliskuun loppuun mennessä. THL kerää rokotusrekisterin tiedot suoraan terveyskeskusten potilastietojärjestelmistä.

Merkittävästä osasta kuntia ajantasaisia tietoja ei kuitenkaan vielä kerry lainkaan tai tiedoissa on havaittu puutteita.

– Valtakunnallisen rokotuskattavuuden arvioimiseksi tarvitsemme vielä lisää aikaa, koska rokotukset ovat kesken ja koska kerätyt tiedot ovat osittain puutteellisia, kertoo Rokotetutkimusyksikön päällikkö Jukka Jokinen.

Kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisten tyttöjen HPV-rokotukset aloitettiin viime vuoden lopulla.

Tänä keväänä peruskoulunsa päättävä tyttö ehtii vielä maksuttomiin HPV-rokotuksiin. Jos tyttö saa ensimmäisen rokotusannoksen ennen yläkoulun loppumista, hän voi hakea loput annokset myöhemmin kotikuntansa järjestämällä tavalla.

Raportoiduissa haittavaikutuksissa ei yllätyksiä

THL:n haittavaikutusrekisteriin oli ilmoitettu 69 HPV-rokotuksen epäiltyä tai todettua haittavaikutusta maaliskuun loppuun mennessä.

Haittavaikutukset olivat yleisimmin erilaisia rokotetun käsivarren oireita. Lisäksi muun muassa pyörtymisiä ja lieviä yleisoireita, kuten päänsärkyä, kuumetta, huonovointisuutta sekä huimausta, on esiintynyt. Myös yksittäisiä allergistyyppisiä reaktioita on raportoitu.

Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.