THL:lta tarkistetut ohjeet influenssarokotuksista

Kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotuksiin varatut Vaxigrip- ja Fluarix-rokotteet annetaan eri ikäryhmille.

THL antaa terveyskeskuksille ja yksityiselle terveydenhuollolle tarkistetut ohjeet tämän syksyn kausi-influenssarokotuksista. THL suosittaa rokotuksia terveys- ja sosiaalialan ammattilaisille, raskaana oleville, 65 vuotta täyttäneille, 6–35 kuukauden ikäisille lapsille, sairautensa vuoksi lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja varusmiespalvelukseen astuville. Nämä ryhmät saavat influenssarokotteen ilmaiseksi.

THL suosittaa, että kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotuksiin varatut Vaxigrip- ja Fluarix-rokotteet annetaan eri ikäryhmille. Vaxigripiä suositellaan alle 65-vuotiaiden ja Fluarixia 65 vuotta täyttäneiden rokotuksiin.

Fluarixin valmistusprosessi on samankaltainen kuin Pandemrixin

THL:ssa on viime aikoina selvitetty, miksi Kanadassa käytetyn Pandemrixin kaltaisen sikainfluenssarokotteen, Arepanrixin, ei tiedetä laukaisseen narkolepsiaa. Alustavat tutkimustulokset viittaavat siihen, että Arepanrixin ja Pandemrixin viruksen osia sisältävät antigeeniseokset ovat immunologisesti erilaiset.

Syksyn kausi-influenssarokotteista Fluarixin valmistusprosessi on samankaltainen kuin Pandemrixin, paitsi että siinä ei ole tehosteainetta. Ei tiedetä, voiko Fluarixin antaminen Pandemrix-rokotteen saaneille lisätä heidän riskiään sairastua narkolepsiaan. Ennen kuin sairastumisen mahdollisuus on suljettu pois, ei THL varovaisuusperiaatteen vuoksi suosittele Fluarixia alle 65-vuotiaille. THL:n tietoon ei ole tullut yhtään varmistettua narkolepsiatapausta yli 65-vuotiailla Pandemrix-rokotuksen saaneilla.

Fluarix-rokotteita on saatavilla apteekeista ja niitä annetaan myös yksityisessä terveydenhuollossa. Maailmalla Fluarixia ja Vaxigripiä on viime vuosina annettu miljoonia annoksia eikä niiden käytössä ole ilmennyt narkolepsian kaltaisia haittoja. Ikäryhmittäinen suositus perustuu ainoastaan Pandemrixista saatuihin uusiin tutkimustuloksiin ja se on voimassa vain tämän influenssakauden.

Rokotus tarpeen riskiryhmille

Rokotteet ovat saapuneet maahan ja niiden antaminen on käynnistymässä. Rokotukset pyritään antamaan marraskuussa, hyvissä ajoin ennen talven influenssa-aallon alkua. Aallon huippu on yleensä ajoittunut vuoden vaihteeseen ja rokote on syytä ottaa viimeistään kaksi viikkoa ennen altistumista.

Kausi-influenssarokotusten toteutuminen on tärkeää. Ilman niitä ainakin joka kymmenes sairastuu influenssaan. Lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvilla sekä 65 vuotta täyttäneillä on lisääntynyt riski kuolla influenssaan tai sen aiheuttamiin jälkitauteihin. Rokote on tarpeellinen kaikille influenssarokotusten kohderyhmiin kuuluville. Yhdistämällä kansallisista rekistereistä rokotustietoja kuolintietoihin on pystytty arvioimaan, että rokotteen osuvuudesta ja influenssan vakavuudesta riippuen influenssarokotuksilla pystytään estämään influenssakaudella jopa tuhat kuolemaa pelkästään yli 65-vuotiailla.

Kuva: Panthermedia