THL on varautunut tuhkarokkoepidemiaan

Varautuminen on erityisen tärkeää rannikon ­ruotsinkielisellä seudulla.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan Suomeen iskee tuhkarokkoepidemia ennemmin tai myöhemmin. Siksi THL on tehnyt tarvittavia toimia tuhkarokkoepidemian varalta.

– Olemme tehneet valmiusharjoituksia paikallisten toimijoiden kanssa. Pyrimme siihen, että tautitapaukset ja mahdollinen täydennysrokottaminen pystytään tekemään mahdollisimman nopeasti, sanoo Puumalainen.

THL on tarkastellut mahdollista tuhkarokkoepidemiariskiä rokotus­katta­vuus­tietojen valossa. Tällä hetkellä MPR-rokotteen on saanut Suomessa yli 94 prosenttia vuonna 2015 syntyneistä lapsista. Kattavuuden tulisi olla kuitenkin yli 95 prosenttia, jotta laumasuoja toteutuisi.

Puumalaisen mukaan varautuminen on erityisen tärkeää niissä maakunnissa, joissa rokotuskattavuus on jäänyt alhaiseksi.

– On ilmeistä, että rannikon ruotsinkielinen seutu on sellaista, jossa varautumista ja valmistautumista on syytä tehdä eniten.

Lääkärit voisivat viestiä enemmän

THL on kiertänyt kuntia viimeisen kahden–kolmen vuoden aikana. Yhteistyötä on tehty terveyskeskusten, neuvoloiden, kouluterveydenhuollon ja vanhuspalveluiden johtavien lääkärien ja hoitajapuolen johdon kanssa. Toimijoita on aktivoitu seuraamaan rekisterin kautta oman alueen rokotuskattavuustietoja.

– Jos siellä näkyy laskua, toivomme nopeaa reagointia. Toimijat voivat silloin tehostaa rokotustoimintaa ja lisätä paikallista viestintää.

Puumalaisen mukaan myös lääkärit voisivat lisätä panostaan viestinnässä. He voisivat puhua enemmänkin rokotteiden puolesta ja auttaa ylläpitämään hyvää rokotuskattavuutta.

– Lasten rokottaminen on pitkälti nyt terveydenhoitajien vastuulla, mutta erityisesti ongelmatilanteissa lääkärit voisivat auttaa. He voisivat vakuuttaa tutkimustuloksista rokotteisiin epäröivästi suhtautuvia.

Puumalainen on kuitenkin skeptinen sen suhteen, tehoaako edes lääkäreiden järkipuhe kaikkein rokotekriittisimpiin.

– Valitettavasti muiden maiden esimerkkiä seuraamalla on selvää, että vasta epidemia herättää nämä ihmiset, että meidän täytyy nyt huolehtia rokotuksista.

Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Fotolia

Uutinen on julkaistu Lääkärilehdessä 10/2018.