THL: Yhdenmukainen tupakka-aski voisi vähentää tupakoinnin aloittamista

Pakkausten tarkoituksena on vähentää tupakan houkuttelevuutta ja lisätä terveysvaroitusten tehokkuutta.

Ulkoasultaan yhdenmukaiset tupakkapakkaukset voisivat vähentää tupakoinnin aloittamista, uskovat THL:n laadulliseen arviointitutkimukseen haastatellut suomalaiset. THL kannattaa myös yhdenmukaisten tupakkapakkausten käyttöönottoa.

Yhdenmukaisissa tupakka-askeissa on tyypillisesti yksi sallittu, erikseen määritetty väri ja niistä ei ole tuotemerkkeihin liittyviä tunnuksia kuten logoja. EU määrittää askien varoituskuvat ja -tekstit, mutta EU:n tuotedirektiivissä ei oteta kantaa yhdenmukaisiin pakkauksiin, vaan ne voidaan määritellä kansallisella tasolla lainsäädännön kautta.

– Pakkausten tarkoituksena on vähentää tupakkatuotteiden houkuttelevuutta, lisätä terveysvaroitusten tehokkuutta ja vähentää sellaista pakkausmuotoilua, joka voisi johtaa kuluttajia harhaan tupakkatuotteiden käytön haitoista, sanoo tiedotteessa asiantuntija Otto Ruokolainen THL:stä.

Haastatellut suomalaiset eivät uskoneet, että yhtenäistäminen lopettaisi jo tupakoinnin aloittaneiden tupakointia, mutta nuorten aloittamiseen sillä voisi olla vähentävä vaikutus.

Yhdenmukaiset tupakka-askit ovat käytössä jo Australiassa, Ranskassa, Britanniassa ja Norjassa.

Tupakka-askien ulkoasun yhdenmukaistaminen on osa tavoitetta saada Suomi savuttomaksi vuoteen 2030 mennessä.

kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

kuva: Suvi Hyökki/THL

Julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkossa.