Tukes: "Lasta ei saa jättää yksin uima-altaaseen"

Varmin tapa estää uima-altaaseen hukkuminen on vahtia lasta vesileikin aikana ja tyhjentää allas aina käytön jälkeen.

Kesä on täällä ja niin myös vesileikit. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa lapsiperheitä, miten kylpytynnyreitä ja uima-altaita käytetään oikein.

Käytössä pitää ottaa monta asiaa huomioon. Ensinnäkin lasta ei saa koskaan jättää yksin uima-altaaseen tai kylpytynnyriin, koska matalaankin veteen voi hukkua. Allas tai tynnyri kannattaa peittää asianmukaisella kannella tai suojapeitteellä, kun se ei ole käytössä. Näin voidaan sekä estää pientä lasta menemästä veteen ilman valvontaa että suojata vettä lialta, kuten linnun ulosteilta. Varmin tapa estää hukkuminen on tyhjentää allas aina käytön jälkeen.

Hukkuminen on EU:n alueella toiseksi yleisin lasten tapaturmaisten kuolemien syy. Suomessa hukkuu vuosittain keskimäärin seitsemän lasta, riski on suurin 1–4 -vuotiailla lapsilla. Ruotsissa tapahtui toukokuussa valitettava tapaturma, jossa 2-vuotias lapsi menehtyi kellahdettuaan kylpytynnyriin.

Lisäksi vedenlaatua pitää seurata säännöllisesti, koska likainen vesi voi aiheuttaa vaaraa erityisesti pienille lapsille, jotka usein nielevät uidessaan vettä. Samasta syystä pitäisi olla tarkkana siitä, mitä kemikaaleja vedessä käyttää ja millaisella annostuksella. Epäpuhtaasta vedestä tai väärin annostellusta puhdistusaineesta voi aiheutua esimerkiksi silmien kirvelyä, iho-oireita tai hengitysoireita.

Kylpytynnyrin käyttäjien pitäisi muistaa huolehtia myös paloturvallisuudesta. Puilla lämmitettävät kylpytynnyrit pitää sijoittaa riittävän kauas palavista materiaaleista. Lasten varalta kannatta varmistaa, ettei kuumeneviin osiin, kuten hormiin, pääse vahingossa koskemaan.

Lue myös:
Mitä tehdä, jos pieni lapsi löytyy hukkuneena?

Lähde:
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia