Tulehduskipulääkkeet aivoinfarktiriski verenpainepotilaille?

Haittojen pienentämiseksi lääkeannokset olisi hyvä aina pitää mahdollisimman pieninä ja lääkitys mahdollisimman lyhyenä.

Korkeaa verenpainetta potevien riski sairastua aivoinfarktiin saattaa suurentua tulehduskipulääkkeiden takia. Tuoreen tutkimuksen mukaan riskipotilaiden kannattaisikin pitää tulehduskipulääkkeiden käyttö minimissään.

Taiwanilaistutkijoiden havainnot perustuvat 1 700 aivohalvaukseen sairastuneen verenpainepotilaan rekisteritietoihin.

Rekistereiden avulla tutkijat havaitsivat sairastumisriskin noin puolitoistakertaiseksi potilailla, jotka olivat käyttäneet tulehduskipulääkkeitä aivohalvausta edeltävän kuukauden aikana. Riski koski aivoinfarkteja, mutta ei verenvuodosta johtuvia aivohalvauksia.

Tutkimuksessa tarkasteltiin NSAID- eli ei-steroidaalisia tulehduskipulääkkeitä, joita ovat mm. ibuprofeeni, mutta NSAID-lääkkeitä on monia muitakin.

Tulokset vahvistavat tietoa tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksista riskipotilailla. Haittojen pienentämiseksi lääkeannokset olisi hyvä aina pitää mahdollisimman pieninä ja lääkitys mahdollisimman lyhyenä etenkin, jos potilas sairastaa sydän- ja verisuonitauteja tai hänellä on runsaasti niiden riskitekijöitä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Stroke 2015;46:996–1003

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.