Tunnustele pulssia – tunnista eteisvärinä

Eteisvärinän voi tunnistaa tunnustelemalla pulssiaan säännöllisesti. Eteisvärinän vakavin seuraus on aivoinfarkti.

Yli puolet iäkkäistä suomalaisista ei tiedä, että eteisvärinän voi tunnistaa itse tunnustelemalla pulssiaan. Terveydenhuollon ammattilaiset luottavat usein verenpainemittareiden lukemiin. Niiden avulla ei kuitenkaan voi tunnistaa luotettavasti sykkeen epäsäännöllisyyttä ja siihen liittyvää eteisvärinää.

TNS Gallupin tutkimuksen mukaan 60 % suomalaisista ei tiennyt, että eteisvärinän voi tunnistaa itse tunnustelemalla pulssiaan. Alle viidennes tiesi, että eteisvärinän vakavin seuraus on aivoinfarkti.

Terveydenhuollon ammattilaisille suunnatussa kyselyssä selvisi, että syke mitataan usein elektronisen verenpainemittarin avulla. Lääkäreistä 39 % mittaa sykkeen verenpainemittarilla, 38 % stetoskoopilla ja 13 % käsin tunnustelemalla.

– Verenpainemittarin antama sykelukema on vain numero, ei koko totuus. Käsin mittaamista suositellaan siksi, että käytössä olevat verenpainemittarit eivät yleensä tunnista pulssin epäsäännöllisyyttä ja eteisvärinä voi jäädä huomaamatta, sanoo Sydänliiton asiantuntijalääkäri, kardiologi Mikko Syvänne.

Jopa 42 % hoitajista piti taidon puutetta käsin toteutettavan pulssin tunnustelun esteenä. Lisäksi 38 % nimesi esteeksi jatkuvan kiireen tai tiedon puutteen. Hoitajista vain murto-osa mittaa pulssin käsin aina.

TNS Gallupin tutkimus on osa Aivoliiton ja Sydänliiton juuri alkanutta Tunne pulssisi -kampanjaa. Sen tavoitteena on tehdä pulssin tunnustelusta kansalaistaito. Eteisvärinän voi tunnistaa tunnustelemalla pulssiaan säännöllisesti, ja kaikkien yli 60-vuotiaiden olisi hyvä tunnustella pulssiaan päivittäin.

TNS Gallupin kyselyyn vastasi 590 yli 60-vuotiasta suomalaista sekä 300 terveydenhuollon ammattilaista. Sadan lääkärin vastaukset kerättiin tietokoneohjatuin puhelinhaastatteluin.

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.