Tupakka-askeihin varoituskuvat aikaisintaan vuonna 2014

Tupakkatuotteisiin saadaan kauan suunnitellut varoituskuvat aikaisintaan parin vuoden päästä. Asiaa jarruttavat muun muassa hidas direktiivivalmistelu ja EU-komissaarin taannoinen ero.

Tupakka-askeihin ei saada vieläkään varoituskuvia, vaikka asiaa on suunniteltu jo useampi vuosi. Kuvasarja varoitusteksteineen on ollut valmiina EU-jäsenmaiden käyttöön vuodesta 2005. Asiaa hidastaa EU-komission direktiivivalmistelu, joka on vienyt odotettua kauemmin. Direktiivissä määritellään muun muassa kuvien pakollisuus.

Samassa yhteydessä kuvasarjaa ja tekstejä ollaan uudistamassa, se osaltaan hidastaa asian etenemistä, kertoo johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä.

– Uskoisin, että varoituskuvat tulevat tupakka-askeihin aikaisintaan vuonna 2014 tai 2015. Tekstit on jo uudistettu ja ne tulevat askeihin - direktiiviuudistuksesta riippumatta - vuonna 2015, Paaso toteaa.

EU-komission ehdotus direktiivin sisällöksi on luvattu kuluvan vuoden loppuun mennessä. Sen jälkeen ehdotusta käsittelevät sekä EU-neuvosto että EU-parlamentti. Päätöksen jälkeen jäsenvaltioille annetaan vuosi tai kaksi aikaa ottaa direktiivin säännöt käytäntöön.

Direktiivin valmisteluun vaikuttaa myös EU:n terveyskomissaarin pari viikkoa sitten tapahtunut ero. Komissaari John Dalli jätti tehtävänsä tupakkalainsäädäntöön liittyvien lahjusepäilyjen takia.

Paason mukaan suomalaisilla virkamiehillä on yhteinen ymmärrys siitä, että varoituskuvat ja -tekstit otetaan käyttöön tupakanvastaiseen työhön. Suomessa ja muualla Euroopassa seurataan tarkasti Australiaa, jossa tupakkavalmisteet pakataan joulukuusta lähtien logoista riisuttuihin pakkauksiin. Jos kauppajärjestö WTO:lle tehty kanne kumotaan, Australiassa siirrytään pelkistettyihin vihreänruskeisiin pakkauksiin, joissa on iso varoituskuva ja joissa tupakkamerkki on kirjoitettu yksinkertaistetulla kirjaisimella.

– WTO:n käsittely ei ainakaan toistaiseksi estä näiden pakkausten käyttöönottoa, sillä Australian korkein oikeus näytti asialle vihreää valoa syyskuussa, Paaso kertoo.

USA:n takapakki ei vaikuta

Yhdysvalloissa terveysviranomainen FDA koki takapakkia varoituskuva-asiassa elokuussa, kun tuomioistuimen päätöksen mukaan varoituskuvapakko kaventaa tupakkayhtiöiden sananvapautta.

– USA:n tilanne ei vaikuta Eurooppaan suurten rakenteellisten erojen takia. USA ei ole myöskään liittynyt maailmanlaajuiseen tupakkakontrollisopimukseen, johon kuuluu yli 170 maata, Paaso kertoo.

Paaso on tyytyväinen Suomessa viime aikoina tehtyihin poliittisiin päätöksiin tupakanpolton vähentämiseksi.

– Tupakkatuotteiden esillepanomääräykset, itsestään sammuvat savukkeet, luvanvarainen tupakanmyynti ja tupakkalakiin kirjattu tavoite koko Suomen savuttomuudesta vuoteen 2040 mennessä ovat merkittäviä edistysaskeleita. Varoituskuvien viivästyminen ei mielestäni ole näihin saavutuksiin verrattuna iso takaisku.

Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva: Euroopan komissio

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.