Tupakkahuijaus – nuoria kiinnostava aihe

Opetuspaketti sopii esim. terveystiedon tunnille, terveydenhuollon ammattihenkilön käyttöön tai urheiluseuran tapahtumaan.

Huijataanko sinua? on Lääkärit tupakkaa vastaan -verkoston tuottama opetuspaketti tupakasta 6.–8.-luokkalaisille. Punaisena lankana on, että tupakkaan jää helposti koukkuun ja että tupakkayhtiöt yrittävät hankkia nuorista uusia käyttäjiä luomalla mielikuvia, peittelemällä tupakan haittoja ja lisäämällä tupakkaan makuaineita ja nikotiinin imeytymistä lisäävää ammoniakkia.

Opetuspaketti on maksutta käytettävissä osoitteessa www.suomenash.fi/fi.

Opetuspaketin käyttömahdollisuuksia

Huijataanko sinua? -opetuspakettiin kuuluu 13 diaa ja sen esittämiseen kuluu noin 45 minuuttia. Sisältö on myös tulostettavissa A4-koossa mukaan annettavaksi tai ilmoitustaululle. Ohjelma sopii terveystiedon tunnille opettajan tai terveydenhuollon ammattihenkilön käyttöön tai esimerkiksi urheiluseuran tapahtumaan. Aineisto on myös ruotsiksi, Låt dig inte luras.

Itse olen näyttänyt kuvasarjaa myös vastaanotolla tabletilta keskustelun pohjaksi. Hedelmällinen keskustelu syntyi tupakkaparodontiittia sairastavan rouvan kanssa. Hän on pitkään yritellyt lopettaa, ja nyt oli kouluikäinen tytärkin äitinsä terveydestä huolestuneena muistuttanut häntä tupakan terveysvaaroista.

Näytin kuvan tupakan suuvaikutuksista ja sen perään kuvan, jossa koiranpentu nyrpistelee savulle.

– Ihan totta. Kun menin tyttäreni kanssa ratsastustalleille, hevonenkin käänsi päänsä pois, sanoi rouva!

Lääkärit tupakkaa vastaan -verkosto – Doctors Against Tobacco (DAT)

Suomen DAT pyrkii aktivoimaan kaikkia terveysalan ammattilaisia kiinnittämäänm huomiota potilaidensa tupakointiin ja auttamaan heitä tupakoinnin lopettamisessa. Tärkeänä tavoitteena on ehkäistä lasten ja nuorten tupakoinnin aloittamista.

Verkosto järjestää koulutusta, tekee aloitteita ja ottaa kantaa tupakkakysymyksiin, antaa lausuntoja ja osallistuu julkiseen keskusteluun. Verkostoon kuuluu lähes 400 eri alojen lääkäriä ja hammaslääkäriä.

Aira Lahtinen
Kirjoittaja on erikoishammaslääkäri ja Lääkärit tupakkaa vastaan -verkoston sihteeri

Julkaistu Hammaslääkärilehdessä 6/13.