Tupakoinnin lopettaminen vähentää sydänsairauksien riskiä

Tupakoinnin lopettamisesta on tuoreen tutkimuksen mukaan hyötyä myös vaihdevuosi-iän ohittaneille naisille. Lopettamisen havaittiin vähentävän sydänsairauksien riskiä niilläkin tutkimukseen osallistuneilla naisilla, jotka sairastivat diabetesta.

Vaihdevuosi-iän ohittaneet naiset hyötyvät tupakoinnin lopettamisesta riippumatta siitä, sairastavatko he diabetesta, kertoo Jama-lehdessä julkaistu tutkimus. Yhdysvalloissa Indianan yliopistossa tehtyyn tutkimukseen osallistui 104 391 naista. Tutkitut olivat 50–79-vuotiaita.

– Tutkimustulostemme mukaan tupakoinnin lopettamisen hyödyt näkyvät vanhemmillakin naisilla melko nopeasti, jopa muutamassa vuodessa, tutkimusta johtanut professori Juhua Luo sanoo Indianan yliopiston julkaiseman tiedotteen mukaan.

Tutkimukseen osallistuneiden enemmistö lihoi tupakoinnin lopettamisen jälkeen vähemmän kuin viisi kiloa. Tämä ryhmä myös hyötyi kaikkein eniten tupakoinnin lopettamisesta. Myös yli viisi kiloa lihoneilla tupakoinnin lopettaminen pienensi sydänsairauksien riskiä.

Niillä naisilla, jotka eivät sairastaneet diabetesta ja jotka olivat lopettaneet tupakoinnin kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana, sydänsairauksien riski oli 26 prosenttia pienempi kuin tupakointia jatkaneilla. Yli kolme vuotta sitten lopettaneilla sydänsairauksien riski oli 61 prosenttia pienempi kuin yhä tupakoivilla.

Tupakoinnin lopettaneiden diabeetikkojen riski sairastua sydänsairauksiin oli 60 prosenttia pienempi kuin tupakointia jatkaneiden riippumatta siitä, kuinka hiljattain he olivat lopettaneet tupakoinnin.

Niille diabeetikoille, joiden paino oli noussut tupakoinnin lopettamisen jälkeen yli viisi kiloa, lopettamisesta ei ollut yhtä paljon hyötyä sydänsairauksien välttämisessä kuin vähemmän lihoneille.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Kuva: Panthermedia