Tupakointi mahdollisesti diabeteksen riskitekijä – koskee myös passiivista tupakointia

Tupakoivien riski sairastua aikuistyypin diabetekseen on 37 prosenttia suurempi kuin savuttomien.

Tupakoivat ja passiivisesti tupakalle altistuvat saattavat sairastua aikuistyypin diabetekseen muita todennäköisemmin. Riski kuitenkin pienenee vähitellen tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta meta-analyysitutkimuksesta, jossa käytettiin lähes 90 tutkimuksen aineistoja ja yli 6 miljoonan ihmisen terveystietoja.

Aineistojen yhteisanalyysin perusteella tupakoivien riski sairastua aikuistyypin diabetekseen on 37 prosenttia suurempi kuin savuttomien. Tupakoinnin lopettaneiden sairastumisriski oli puolestaan 14 prosenttia ja passiiviselle tupakoinnille altistuvien 22 prosenttia suurempi kuin täysin savuttomien.

Tupakoinnin lopettaminen pienensi sairastumisriskiä pitkällä tähtäimellä, mutta lopettamista seuraavien viiden vuoden aikana riski oli jostain syystä suurempi kuin ennen lopettamista. Kahdeksan kymmenestä tupakoinnin lopettaneesta lihoo lopettamisen jälkeen, aiemmista tutkimuksista tiedetään, joten lihominen saattaa selittää ilmiön.

Jos tutkijoiden havainnot pitävät paikkansa ja tupakointi itsessään altistaa aikuistyypin diabetekselle, tupakointi voi aiheuttaa lähes 30 miljoonaa diabetesta joka vuosi.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Lue myös:
Tupakoinnin lopettaminen vähentää rintakipuja sydänkohtauksen jälkeen
Tupakointi tuhoaa nuorten hampaat
Tupakoinnin lopettaminen antaa lisävuosia vielä eläkkeelläkin

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Lancet Diabetes & Endocrinology 2015;DOI:10.1016/S2213-8587(15)00316-2

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.