Tupakoivat seitsemänkymppiset alttiita dementialle

Dementiariski laskisi normaalitasolle, jos tupakoinnin lopettaisi viimeistään keski-iässä.

Vielä seitsemänkymppisenä tupakoivat altistavat itsensä monen muun sairauden lisäksi dementialle, tuore tutkimus osoittaa. Dementiariski kuitenkin laskisi normaalitasolle, jos tupakoinnin lopettaisi viimeistään keski-iässä.

Journal of the American Geriatrics Society -lehden julkaisemat tulokset osoittavat tupakoivien seitsemänkymppisten sairastuvan dementiaan noin 23 kertaa todennäköisemmin kuin savuttomien. Myös tupakointi keski-iässä suurentaa dementiariskiä. Tupakoinnin tuolloin lopettavat eivät sairastu myöhemmin dementiaan sen todennäköisemmin kuin savuttomat.

Yhteydet koskivat Alzheimerin taudista sekä verisuoniperäisistä syistä johtuvia dementioita, mutta samanlainen yhteys näkyi analyysissa, jossa huomioitiin myös muut dementiat.

Tutkimukseen osallistui 750 keskimäärin 72-vuotiasta japanilaista miestä ja naista. Kuudeltasadalta osallistujalta oli saatavilla myös terveystietoja 1970-luvulta, jolloin he olivat keskimäärin 57-vuotiaita. Tutkimuksen seuranta-aika oli 17 vuotta. Tuona aikana 250 osallistujaa sairastui dementiaan.

Lähde:
Journal of the American Geriatrics Society 2015;63:2332–2339

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia