Turvallista asbestin käyttöä ei ole

Asbestikuolemista päästään vain kieltämällä asbestin käyttö kokonaan. Kansainvälinen konferenssi suosittaa, että asbestin käyttö pitää kieltää kaikkialla maailmassa.

Ylilääkäri Panu Oksa Työterveyslaitoksesta sanoo, että turvallista asbestin käyttöä ei ole olemassa.

Asbestisairaudet tappavat maailmanlaajuisesti 100 000 ja Suomessa noin 100 ihmistä vuosittain. Asbestin uuskäyttö on kiellettyä suurimmassa osassa kehittyneitä maita kuten Suomessa. Sen sijaan monissa kehittyvissä maissa asbestia käytetään yleisesti. Siellä, missä asbestia käytetään, sairastuvuus vain lisääntyy.

Kansainvälinen konferenssi suosittaa, että asbestin käyttö pitää kieltää kaikkialla maailmassa.

Suomessa asbestille voi nykyään altistua vain asbestin purkutöissä vanhoja rakennuksia korjattaessa, mikäli työtä ei hoideta asianmukaisesti. Mikäli purkutyö tehdään ohjeiden mukaisesti, altistumisen vaara on vähäinen.

– Altistumiselta välttyy vain, kun työskentelyohjeita noudattaa pilkulleen. Yksittäisten sairastumisten perusteella näyttää valitettavasti siltä, etteivät Suomessakaan kaikki täysin ymmärrä asbestin salakavaluutta, Oksa mainitsee.

Suomessa asbestin aiheuttamia ammattitauteja todetaan vuosittain noin 600 ihmisellä. Heistä 100–150 sairastuu syöpään. Yleisimmät asbestin aiheuttamat sairaudet ovat keuhkosyöpä, keuhkopussin tai mesoteliooma ja asbestipölykeuhko. Mesotelioomien määrä koko maailmassa kasvaa viisi prosenttia vuosittain.

Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta