Syöpävaaralliselle arseenille altistuu yhä useampi työntekijä

Vaarallisille aineille altistuvien määrä on kaikkiaan kasvanut, kertoo Työterveyslaitoksen katsaus.

Syöpävaarallisille aineille altistuneiden työntekijöiden määrä on hieman noussut. Vuonna 2011 syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille altistui työssään 16 726 henkilöä, kun edellisenä vuonna luku oli 16 060.

Erityisesti arseenille altistuneiden määrä on kasvanut. Sille altistui noin 2 000 työntekijää, mikä on 900 enemmän kuin aiemmin.

– Uusia ASA-rekisteriin ilmoitettuja arseenille altistuvia ammattiryhmiä olivat metallien jalostuksen prosessihoitajat, kaivos- ja louhostyöntekijät sekä geologit. Arseenille altistuneita linja-asentajia ja -korjaajia ilmoitettiin ASA-rekisteriin yli kolme kertaa enemmän kuin vuonna 2010, kertoo erityisasiantuntija Anja Saalo Työterveyslaitoksesta.

Kromaatit ja nikkeli ovat olleet pitkään yleisimpiä syövälle altistavia aineita. Niille altistuvat enimmäkseen hitsaajat, paksulevysepät, koneiden korjaajat ja metallien päällystäjät.

Polysyklisille aromaattisille hiilivedyille (PAH) altistuneiden määrä on kasvanut, ja nykyään rekisteriin ilmoitetaan vuosittain yli 2 000 työntekijää. Suurimmat PAH-yhdisteille altistuvat ammattiryhmät ovat linja-asentajat, laborantit ja kemistit.

Rekisterin mukaan asbestille altistuu nykyisin alle tuhat työntekijää.

Työterveyslaitos on sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta ylläpitänyt syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville aineille ja menetelmille ammatissaan altistuvien rekisteriä (ASA) vuodesta 1979.

Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.