Tutkimus: Epilepsia suurentaa äidin riskejä raskauden aikana

Epilepsiaa sairastavat naiset ovat huomattavasti tavallista suuremmassa vaarassa menehtyä synnytyksen yhteydessä, tuore tutkimus osoittaa.

Epilepsiaa sairastavat naiset ovat huomattavasti tavallista suuremmassa vaarassa menehtyä synnytyksen yhteydessä, tuore tutkimus osoittaa. Lisäksi monet raskauskomplikaatiot ovat heillä yleisempiä kuin muilla naisilla.

Jama Neurology -lehden julkaisemat tulokset osoittavat, että epilepsiaa sairastavien riski menehtyä synnytyksen yhteydessä on yli kymmenkertainen verrattuna muihin äiteihin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sadastatuhannesta epilepsiaa sairastavasta keskimäärin 80 menehtyy raskauden yhteydessä, kun sadastatuhannesta terveestä naisesta menehtyy vain 6.

Myös epilepsiaa sairastavien riski sairastua pre-eklampsiaan eli raskausmyrkytykseen on suurentunut, ja he tarvitsevat keisarileikkauksia tavallista todennäköisemmin. Lisäksi kohtukuolemat ja ennenaikaiset synnytykset ovat heillä yleisempiä kuin muilla naisilla, tulokset osoittavat.

Nyt havaitut riskit ovat yksilötasolla suhteellisen pieniä, mutta ne on silti hyvä huomioida. Lääkäreiden tulisikin seurata epilepsiaa sairastavien raskauksia erityisen tarkasti, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset perustuvat 69 000 epilepsiaa sairastavan ja yli 20 miljoonan terveen yhdysvaltalaisnaisen synnytyssairaalatietoihin vuosilta 2007–2011.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Jama Neurology 2015;72:981–988

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia