Tutkimus: Ilmansaasteet altistavat aivohalvauksille

Yksilötasolla pienhiukkasiin liittyvä sairastumisriski ei ole suuri, mutta koska niille altistuu valtaosa ihmiskunnasta, pienikin riski tarkoittaa monia sairastumisia ja kuolemia.

Hengitysilman pienhiukkaset ovat tuoreen belgialaistutkimuksen mukaan merkittävä aivohalvausten riskitekijä. Pienhiukkaset altistavat sairastumiselle sekä aivohalvauksista johtuville kuolemille.

Stroke-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 20 tutkimuksen ja yli kymmenen miljoonan ihmisen aineistoihin, ja niiden perusteella pitkäaikainen altistuminen hengitysilman pienhiukkasille suurentaa sairastumisriskiä tasaisesti mitä suurempi hiukkasten pitoisuus on.

Tutkimusnäyttö on selkein Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa tehdyissä tutkimuksissa, mutta Aasiaa koskevat tulokset ovat hajanaisempia. Tutkimuksissa tarkasteltiin PM2,5-pienhiukkasten ja suurempien hengitettävien PM10-hiukkasten vaikutuksia.

Yksilötasolla pienhiukkasiin liittyvä sairastumisriski ei ole suuri, mutta koska niille altistuu valtaosa ihmiskunnasta, pienikin riski tarkoittaa monia sairastumisia ja kuolemia. Kaiken kaikkiaan ilmansaasteiden arvioidaan johtavan lähes 4 miljoonan ihmisen kuolemaan vuosittain. Valtaosa näistä kuolemista johtuu sydän- ja verisuonitaudeista ja aivohalvauksista.

Suomessa suurin osa hengitysilman PM2,5-pienhiukkasista kulkeutuu ulkomailta. Etenkin taajamissa puulämmitys on kuitenkin paikallisesti merkittävä hiukkasten lähde. Kaupungeissa merkittävä osa hengitettävistä hiukkasista on autojen nostattamaa katupölyä.

Lue lisää:
Ilmansaasteet yhteydessä suurentuneeseen ahdistuneisuushäiriön vaaraan
Lisää todisteita ilmansaasteiden ja aivomuutosten yhteydestä
Ilmansaasteet yhteydessä pieneen syntymäpainoon

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Stroke 2015;46:30583066

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.