Tutkimus: Kasvissyönti helpottaisi vesipulaa

Lihansyöntiä vähentämällä voitaisiin turvata kuivuudesta kärsivien alueiden vesivarannot.

Aalto yliopiston tutkimuksen mukaan eläinkunnan tuotteiden vähentäminen ruokavaliosta saattaisi helpottaa merkittävästi vesipulaa. Lihantuotanto nimittäin vaatii enemmän vettä kuin mikään muu maataloustuote.

Tutkijoiden mukaan maataloustuotteet kuluttavat suurimman osan ihmisen käyttämästä vedestä. Maailman väestönkasvu ja ilmastonmuutos lisäävät painetta vedenkäytön vähentämiseen.

Suomessa ruuan vesijalanjälki on käytettävissä olevasta kokonaisvesimäärästä noin seitsemän prosenttia, eikä säästöpotentiaalilla ole paikallisesti juuri käytännön merkitystä. Tästä huolimatta tutkija Mika Jalavan mukaan lihan syöntiä pitäisi vähentää myös tuhansien järvien maassa.

‒ Vaikka Suomessa ei vedestä olekaan pulaa, tämä säästö voisi helpottaa vesipulaa alueilla, joilta Suomeen tuodaan ruokaa. Kulutamme paljon vettä alueilla, joilla sitä on niukasti, hän sanoo.

Yli 3 000 litrasta noin 2 350 litraan

Eri alueiden välillä havaittiin huomattavia eroja veden kulutuksessa. Esimerkiksi vakavasta vesipulasta kärsivässä Intiassa lihan vähentäminen ei juuri toisi helpotusta tilanteeseen. Sen sijaan Pohjois-Amerikassa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa vesipula helpottaisi huomattavasti kasvissyöntiin siirryttäessä. Suomalaisen keskimääräinen päivittäinen vesijalanjälki pienenisi kasvisruokaan siirryttäessä 23 prosenttia, yli 3 000 litrasta noin 2 350 litraan.

Tutkimuksessa muistutetaan, että Suomen vesijalanjäljestä 47 prosenttia syntyy maan rajojen ulkopuolella ja merkittävä osuus siitä juuri alueilla, joilla vettä on niukasti.

Vesijalanjäljellä tarkoitetaan valtioiden tai ihmisten kaiken kulutuksen vaatimaa vesimäärää. Käsite on verrannollinen ekologiseen jalanjälkeen. Se tarkoittaa siis talousvettä ja kaikkien kulutettujen tuotteiden vaatimaa piilovettä.

Tutkimus on ensimmäinen globaalin tason tutkimus aiheesta ja se julkaistiin Environmental Research Letters -julkaisussa.

Lähde:
Aalto yliopisto
Diet change—a solution to reduce water use?

Kuva:
Panthermedia