Tutkimus: Lapsettomuudesta kärsineiden äitien lapsilla on usein mielenterveyshäiriöitä

"Lapsettomuuden hoitoja on yleensä pidetty lapsen ennusteen kannalta varsin turvallisina. Lasten kehitykseen ja mielenterveyteen on kuitenkin syytä kiinnittää lisää huomiota", professori Pertti Kirkinen kirjoittaa.

Vaikeat lapsuus- ja nuoruusajan mielenterveyshäiriöt olivat lapsettomuudesta kärsineiden naisten jälkeläisillä 23 prosenttia yleisempiä kuin muilla lapsilla ja nuorilla. Asia havaittiin tutkittaessa Tanskassa vuosina 1969–2006 syntyneitä lapsia ja heidän vanhempiaan. Noin 5 prosenttia tästä lähes 2,5 miljoonan lapsen joukosta oli syntynyt naisille, joita oli tutkittu tai hoidettu lapsettomuuden takia.

Kaikista lapsista joutui psykiatriseen polikliiniseen tai sairaalahoitoon noin 7 prosenttia keskimäärin 19 vuoden seuranta-­aikana. Mikäli äiti oli kärsinyt lapsettomuudesta, lapsen mielenterveyden ongelman riski oli 1,23-kertainen. Merkitsevä ero todettiin muun muassa skitsofrenian (HR 1,16), affektiivisen häiriön (1,21) ja hyperaktiivisen (ylivilkkaus) häiriön (1,36) yleisyydessä. Psykoaktiivisten aineiden käyttöön liittyvät mielenterveyshäiriöt olivat näillä lapsilla 1,45-kertaisesti yleisempiä. Erot olivat samansuuntaisia sekä yksisikiöisistä että monisikiöisistä raskauksista syntyneillä.

Sekoittavia tekijöitä ei voitu tässä kohorttirekisteritutkimuksessa ottaa huomioon. Näitä voisivat olla perinataaliset tekijät, kuten keskosuus, pienipainoisuus ja istukan vajaatoiminta. Sosioekonomiset tekijät voisivat myös vaikuttaa, samoin emotionaaliset ­asenteet lapseen. Tutkijat itse pohtivat epigeneettisten säätelymekanismien erilaisuutta normaalin hedelmällisyyden ja hedelmällisyysongelmien yhteydessä.

Perinataaliajan ongelmia lukuun ottamatta lapsettomuuden hoitoja on yleensä pidetty lapsen ennusteen kannalta varsin turvallisina. Lasten kehitykseen ja mielenterveyteen on kuitenkin syytä kiinnittää lisää huomiota.

Lue myös:
Endometrioosi ei tarkoita lapsettomuutta
Syntymättömän kuolema
Hedelmöityshoitoa kaikille
Kohdunsiirtoleikkauksen seuranta­tulokset lupaavia

Lähde:
Svahn M, Hargreave M, Nielsen T ym. Mental disorders in childhood and young adulthood among children born to women with fertility problems. Hum Reproduct 2015;30:2129–37.

Kirjoittanut:
Pertti Kirkinen
professori

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 41/15.