Tutkimus varoittaa Pokémon Gon turvallisuusriskeistä

"Omg metsästän Pokémoneja ajaessani." Twiitit kertovat, että peliä pelataan myös auton ratissa.

Älypuhellinsovellus Pokémon Go saa pelaajat liikkeelle, mutta se tuo myös terveysriskejä. Yhdysvaltalainen tutkimus varoittaa pelaamisen aiheuttamista vaaratilanteista liikenteessä.

JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa louhittiin Pokémon Go -peliin, autoihin ja autolla ajamiseen liittyviä sanoja Twitteristä. Otokseen päätyi 4 000 twiittiä kymmenen päivän aikana heinäkuussa. Mukaan otettiin myös aiheeseen liittyviä uutisia Google News -palvelusta.

33 prosentissa twiiteistä kerrottiin, että autoilijan, matkustajan tai jalankulkijan huomio oli herpaantunut pelin takia. 18 prosentissa henkilö pelasi ajaessaan autoa ("omg metsästän Pokémoneja ajaessani"), ja 4 prosentissa jalankulkijan huomio häiriintyi ("auto melkein ajoi päälle kun pelasin Pokémonia"). Autokolareita oli 14.

Tutkijoiden mukaan havainnot voivat auttaa kehittämään turvallisuutta peleissä, joissa on lisättyä todellisuutta eli virtuaalisia objekteja yhdistetään näkymään todellisesta ympäristöstä. Rajoituksia kannattaa luoda ennen kuin muodostuu vaarallisia tapoja edistäviä sosiaalisia normeja.

Tutkijat muistuttavat, että auto-onnettomuudet ovat 16–24-vuotiaiden suurin kuolinsyy Yhdysvalloissa. 59 prosentissa onnettomuuksista taustalla on huomion häiriintyminen muutamia sekunteja ennen kolaria.

Kirjoittaja
Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Fotolia