Tutkimus: Voimaharjoittelu voi terästää muistia

Tulokset tekee merkittäväksi se, että suotuisat muutokset havaittiin yli 50-vuotiailla potilailla, joilla oli jo todettu kognitiivisten mielentoimintojen lievä heikentymä.

Lihasten vahvistaminen voimaharjoittelulla voi parantaa myös muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja. Vaikutus näkyy muistitesteissä, mutta myös rakenteellisina muutoksina aivoissa, tuore tutkimus osoittaa.

Tulokset tekee merkittäväksi se, että suotuisat muutokset havaittiin yli 50-vuotiailla potilailla, joilla oli jo todettu kognitiivisten mielentoimintojen lievä heikentymä, joka usein etenee dementiaksi.

Vaikutukset näkyivät potilailla, jotka tekivät suhteellisen raskaita punttitreenejä kahdesti viikossa puolen vuoden ajan. Heidän mielentoimintonsa parantuivat selvästi enemmän kuin verrokkien, jotka osallistuivat lumeryhmiin.

Kun tutkijat tarkastelivat potilaiden aivoja magneettikuvauksella, he havaitsivat rakenteellisia muutoksia potilailla, joiden kognitiiviset testitulokset parantuivat lihasharjoittelun myötä.

Tutkijat eivät vielä tiedä, miksi lihasten vahvistaminen parantaa muistia, mutta liikunnalla on lukuisia terveellisiä vaikutuksia, jotka saattavat selittää ilmiön.

Tutkimus julkaistiin Journal of American Geriatrics Society -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia