Työssä uupunut reagoi kielteisiin äänensävyihin

Tuoreen tutkimuksen mukaan työuupuneet ovat tavallista herkempiä reagoimaan kielteiseen äänensävyyn.

Kun ihminen uupuu työssään, hän kokee usein muistin, oppimisen ja keskittymisen vaikeuksia. Työterveyslaitoksen aivotutkimushanke osoitti, että työuupuneet reagoivat herkemmin kielteiseen äänensävyyn ja hitaammin myönteiseen äänensävyyn kuin muut. Tutkimus on julkaistu tieteellisessä International Journal of Psychophysiology lehdessä.

Työterveyslaitoksen psykologi Laura Sokan mukaan tutkimustulos lisää ymmärrystä työuupumuksesta ja niistä tiedonkäsittelyn vaikeuksista, joita työuupuneet usein kokevat.

– Tutkimustilannetta voidaan ajatella esimerkiksi avokonttorissa työskentelyä muistuttavana tilanteena. Uupuneiden aivot reagoivat nopeasti taustalta kuuluvaan puheeseen, jossa on negatiivinen, esimerkiksi vihainen sävy. Työn suorittamiseksi heidän tarkkaavaisuutensa pitäisi olla suuntautunut aivan muualle, hän kuvailee.

Tutkimukset tehtiin Työterveyslaitoksen Aivot ja työ -tutkimuskeskuksessa. Tutkimukseen osallistui 41 työssä käyvää henkilöä, jotka kokevat eriasteisia työuupumusoireita sekä 26 verrokkihenkilöä.

Tutkimuksen aikana tutkittavan työtehtävä ei liittynyt puheääniin, vaan työssä tuli kiinnittää tarkkaavaisuus toisaalle. Aivosähkökäyrää rekisteröidään asettamalla aivojen sähköistä toimintaa mittaavia antureita tutkittavan pään pinnalle.

Lähde:
Työterveyslaitos
International Journal of Psychophysiology
CICERO Brain and Learning SIG: Työuupumuksen aivotutkimuksesta

Kuva:
Panthermedia