Työterveyslaitos: Koronan torjuntaa työpaikoilla syytä tehostaa

Käyttöön kannattaa ottaa oma ilmoitus sairauspoissaoloissa, myös FFP2–hengityksensuojainten käyttöä voi harkita.

Kun virusta on paljon liikkeellä, FFP2-hengityksensuojain suojaa käyttäjäänsä kirurgista maskia paremmin.

Työterveyslaitos kannustaa työnantajia entistä tarmokkaampaan koronatartuntojen ehkäisyyn omikronvariantin levitessä.

– Lisääntyvät sairauspoissaolot voivat vaikeuttaa koko yhteiskunnan toimintaa. Esimerkiksi sairaalan sulkeminen henkilöstöpulan johdosta tai energiantuotannon hetkellinen katkeaminen voi aiheuttaa merkittävää haittaa, sanoo Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula tiedotteessa.

Etätyöstä ja etäkokouksista kannattaa edelleen pitää kiinni, samoin maskeista, etäisyyksistä ja käsihygieniasta. Henkilökuntaa kannattaa kannustaa rokottautumaan.

Lisäksi Työterveyslaitos ehdottaa työnantajia ottamaan käyttöön oma ilmoituksen sairauspoissaoloissa.

Rokottamattomien kannattaa harkita FF2–suojainta

Kun virusta on paljon liikkeellä, FFP2-hengityksensuojain suojaa käyttäjäänsä myös ilmavälitteisesti leviävää omikronia vastaan paremmin kuin kirurginen maski. Erityisesti rokottamattomien kannattaa harkita FFP2:n käyttöä. Hengityksensuojaimen pitää istua kasvoilla hyvin, ja sitä pitää osata käyttää oikein. Lisätietoja maskeista ja hengityksensuojaimista löytyy Työterveyslaitoksen Korona ja työ -verkkosivuilta.

– Voimme olettaa, että lähikuukaudet tulevat olemaan haastavia monelle työpaikalle lievien koronatartuntojen aiheuttamien sairauspoissaolojen kasvaessa. Tämän vuoksi rohkaisemme työpaikkoja laajentamaan sairauspoissaolojen Oma ilmoitus –käytäntöä ja näkemään vallitseva tilanne myös mahdollisuutena vahvistaa työyhteisön sisäistä luottamuspääomaa, sanoo Koivula.

Anne Seppänen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.