Ultraäänihoito voi parantaa erektiota

Ultraääni- eli iskuaaltohoito vaikuttaa lupaavalta uudelta menetelmältä erektiohäiriön hoidossa.

Ultraääni- eli iskuaaltohoito vaikuttaa lupaavalta uudelta menetelmältä erektiohäiriön hoidossa.

Hoito osoittautui varsin tehokkaaksi tanskalaisessa, lumekontrolloidussa tutkimuksessa, mutta lisää tutkimustietoa kaivataan hoidon pitkäaikaisista vaikutuksista.

Tutkimukseen osallistui 112 miestä, jotka eivät kyenneet yhdyntään ilman erektiolääkettä tai edes lääkkeen kanssa. Miehet satunnaistettiin kahteen ryhmään, joista toinen sai aktiivista hoitoa ja toinen lumehoitoa.

Potilaat tai heitä hoitavat lääkärit eivät tienneet, kumpaan ryhmään kukin heistä kuului. Hoitoa annettiin viiden kerran sarjana viiden viikon aikana.

Aktiivisen hoidon ryhmässä 29 miestä (57 %) kykeni hoidon jälkeen erektioon ja yhdyntään ilman lääkehoitoa. Lumeryhmässä näin hyviä tuloksia sai vain viisi miestä (9 %). Osalla miehistä hyöty näkyi vielä puolen vuoden kuluttua hoidosta.

Tulokset raportoitiin Scandinavian Journal of Urology -lehdessä ja niistä kertoi ensimmäisenä New Scientist.

Hoito parantaa verenkiertoa

Vielä ei tarkalleen tiedetä, millä mekanismilla ultraäänihoito helpottaa erektiota. Todennäköisesti se kiihdyttää verisuonten kasvua, jolloin verenkierto peniksessä paranee. Mitään haittoja hoidosta ei ole raportoitu.

Terveystalo toi erektiohäiriön ultraäänihoidon ensimmäisenä Suomeen viime vuonna, ja kokemukset ovat lupaavia. Tämän vuoden alusta alkaen hoitoa on tarjonnut myös yksityissairaala Docrates.

Urologian ylilääkäri Martti Ala-Opas Docrateelta kertoo, että tutkimusten mukaan 50–70 prosenttia potilaista hyötyy hoidosta. Parhaimmillaan tulokset ovat 3–4 kuukauden kuluttua hoidosta, jonka jälkeen ne alkavat hiipua.

– Tulokset ovat myönteisiä, mutta mikään aivan mullistava hoito tämäkään ei ole.

Lue lisää: Erektio uuteen nousuun

Erityisesti iskuaaltohoito sopii miehille, joiden erektiohäiriön taustalla on diabetes tai verisuonia ahtauttava sairaus. Se on vaihtoehto tablettilääkitykselle ja voi toisaalta parantaa niiden tehoa.

Hoitoa tulee välttää, jos potilaalta löytyy hoitamaton eturauhas- tai penissyöpä, sillä se voi teoriassa kiihdyttää syövän kasvua. Varsinaisesta syöpäriskistä ei kuitenkaan ole viitteitä.

Helppo mutta kallis toimenpide

Potilaalle toimenpide on kivuton ja helppo. Nukutusta tai puudutusta ei tarvita, ja potilas tuntee vain lievää kihelmöintiä.

Hoidon hinta voi hidastaa sen yleistymistä: kuuden hoidon sarja maksaa potilaalle noin 1 000–1 500 euroa. Martti Ala-Opas arvelee, että hoitoa saa jatkossakin vain yksityisiltä klinikoilta.

– En usko, että julkinen puoli ryhtyy hankkimaan tällaista laitetta.

Kirjoittaja:
Virpi Ekholm
toimittaja

Kuva: Panthermedia