Uniapneapotilaan poikkeavaan päivä­väsymykseen tuli lääkehoito

Solriamfetoli on tehokas uniapneapotilaan poikkeavaan päiväväsymykseen.

Uniapnean hoito ovat painon­hallinta, CPAP ja uniapneakiskot. Hoidosta huolimatta jopa 20 % CPAP-laitetta käyttävistä potilaista on poikkeavan väsyneitä. Dopamiinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjä ­solriamfetoli on kehitetty heille hoitamaan narkolepsiaa ja residuaali­väsymystä.

Amerikkalaistutkijat selvittivät solriamfetolin tehoa eri annostasoilla 324 potilaalla, jotka käyttivät CPAP-hoitoa tai joilla laitteen käyttö oli liian vähäistä. Tutkimuksen kesto oli 12 viikkoa ja mukana oli lumelääkeryhmä.

Solriamfetoli vähensi nukahtamis­viivettä annosriippuvaisesti: pienimmällä annoksella 4,8 minuuttia ja suurimmalla 12,5 minuuttia CPAP-hoitoa käyttävillä. Potilailla, joiden CPAP-laitteen käyttö oli liian vähäistä, teho oli samansuuruinen. Vastaavasti päiväväsymystä kuvaavat ESS-pisteet vähenivät lume­lääkeryhmään verrattuna 2,4 pienimmällä annoksella ja 4,7 pistettä suurimmalla annoksella CPAP-hoitoa käyttävillä potilailla ja muillakin lähes samalla tavoin. Tärkeimmät haitta­vaikutukset olivat päänsärky, pahoinvointi, ahdistus, vähentynyt ruokahalu, nuha ja ripuli.

Tutkimus osoitti, että solriamfetoli on tehokas uniapneapotilaan poikkeavaan päiväväsymykseen. Sitä voisi harkita potilaille, jotka käyttävät CPAP-laitetta säännöllisesti mutta jäävät väsyneiksi. Lääke on kallis eikä korvausta saa. Luultavasti lääkkeelle tulee erityisehto, jos korvattavuus tulee.

Schweitzer PK ym. Randomized controlled trial of solriamfetol for excessive daytime sleepiness in OSA – an analysis of subgroups adherent or nonadherent to OSA treatment. Chest 2021;160:307–18.

Heikki Ekroos

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 34/2021.