Uudet ravitsemussuositukset puuttuivat odotetusti D-vitamiiniin

Suositukset noudattavat pääosin pohjoismaista linjaa. Vain suola on poikkeus.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi uudet ravitsemussuositukset. Muutokset koskevat lähinnä D-vitamiinin, seleenin, rasvan ja hiilihydraattien saantisuosituksia.

Uudet ravitsemussuositukset noudattavat pääosin pohjoismaisia suosituksia, jotka julkaistiin viime syksynä.

D-vitamiinin saantisuositus nousi yli 2-vuotiailla ja aikuisilla 10 mikrogrammaan päivässä. Yli 75-vuotiaiden suositeltu annos on 20 mikrogrammaa päivässä.

Seleenin saantisuositus nousi naisilla 50 mikrogrammaan ja miehillä 60 mikrogrammaan päivässä. Raskaana oleville ja imettäville seleeniä suositellaan 55 mikrogrammaa päivittäin.

Rasvan osuuden vaihteluvälin ylärajaa päivittäisestä energiansaannista on nostettu ja hiilihydraattien päivittäisen saantisuosituksen vaihteluvälin alarajaa laskettu. Rasvan ja hiilihydraattien laatuun kiinnitetään entistä enemmän huomiota.

Vähemmän suolaa

Suomalaiset suositukset poikkeavat pohjoismaisista vain suolan kohdalla. Suomessa suositus on 5 grammaa päivässä, muualla 6 grammaa.

Ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteerin Raija Karan mukaan muut Pohjoismaat pitivät Suomen ehdotusta liian radikaalina.

– Suomessa suolan saanti on vähentynyt voimakkaammin kuin muissa Pohjoismaissa. Suositustaso on nyt sama kuin monissa kansainvälisissä suosituksissa. Se oli myös edellisten suositusten pidemmän aikavälin tavoite, hän kertoo.

Kasviksia, marjoja ja hedelmiä suositellaan syötäväksi vähintään puoli kiloa päivässä entisen 400 gramman sijasta. Punaisen lihan ja erityisesti lihavalmisteiden sekä runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, lisättyä sokeria ja suolaa ja vähän kuitua sisältävien elintarvikkeiden käyttöä suositellaan vähennettäväksi.

Suosituksissa on uutta, että niissä käsitellään myös kasvisruokavaliota, pakkausmerkintöjä ja suositusten soveltamista ruokapalveluissa. Myös liikunnasta annetaan suosituksia.

Pääpaino on terveyttä edistävän ruokavalion kokonaisuudessa, jonka muodostavat eri ruoka-aineiden laatu, määrä ja merkitys ravintoaineiden lähteenä sekä niiden yhteys terveyteen.

Edelliset suomalaiset ravitsemussuositukset ovat vuodelta 2005.

Miia Soininen
Kuva: Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.