Väitös: Onkolyyttiset virukset lupaavia koirien syöpien hoidossa

Onkolyyttiset virukset ovat luonnossa esiintyviä viruksia, joita on muokattu niin, että ne eivät enää kykene jakaantumaan normaalisoluissa, mutta jakaantuvat syöpäsoluissa ja tuhoavat ne.

ELL Karoliina Autio selvittää väitöstutkimuksessaan prekliinisesti geneettisesti muunnellun onkolyyttisen vacciniaviruksen ja Semliki Forest -viruksen tehoa koirien ja kissojen syöpien hoidossa. Aution tutkimuksessa saatiin näyttöä näiden virusten hyödyllisyydestä syövän hoidossa. Aution mukaan koirien ja kissojen kasvaimet voivat toimia mallina myös ihmisten syöpien hoidossa.

Onkolyyttiset virukset ovat luonnossa esiintyviä viruksia, joita on muokattu niin, että ne eivät enää kykene jakaantumaan normaalisoluissa, mutta jakaantuvat syöpäsoluissa ja tuhoavat ne. Eläinlääketieteessä ainoastaan onkolyyttistä koirien adenovirusta on käytetty koirien syövän hoidossa, mutta kliininen hoitokoe on meneillään myös onkolyyttisellä vacciniaviruksella. Kissojen syöpien hoidossa ei ole toistaiseksi käytetty onkolyyttisiä viruksia.

Aution tutkimuksessa käytetystä vacciniaviruksesta oli poistettu vaccinian kasvutekijä- ja tymidiinikinaasigeeni, jolloin virus on syöpäspesifisempi kuin aikaisemmat eläinlääketieteellisissä tutkimuksissa käytetyt vacciniavirukset. Lisäksi vacciniavirukseen on lisätty immuunipuolustusta parantava CD40Lgeeni. Avirulentti Semliki Forest –virus (SFV) puolestaan hakeutuu luonnostaan kasvainkudokseen ja lisääntyy siellä.

Aution tutkimustulosten perusteella onkolyttinen vacciniavirus ja SFV infektoivat ja tappoivat testattuja koiran kasvainsolulinjoja ja lisäksi vaccinia-virus hidasti syövän kasvua hiirimallissa ja infektoi potilaskoirista kerättyjä kasvaimia. Virusten antaminen ei aiheuttanut merkittäviä haittavaikutuksia koirille.

Autio toteaa, että löydösten perusteella kumpaakin virusta kannattaa tutkia lisää koirien syöpien hoidossa.

ELL Karoliina Autio väittelee eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa Helsingin yliopistossa perjantaina 28. elokuuta 2015 klo 12 aiheesta: "Efficacy and safety of oncolytic vaccinia virus and Semliki Forest virus in the treatment of canine and feline malignant tumours".

Lähde:
Helsingin yliopisto

Kuva:
Johanna Nykopp