Väitös: Uudet implanttimallit lisäsivät komplikaatioiden riskiä Coxassa

Lonkan tekonivelleikkauksissa käytettävät komponentit vaihdettiin kilpailutuksen seurauksena.

Kuvituskuva.
Adobe/AOP
Kuvituskuva.

Tekonivelsairaala Coxassa lonkan tekonnivelleikkauksissa käytettävät komponentit vaihdettiin toisen valmistajan malleihin kilpailutuksen seurauksena vuonna 2016. Kirurgit alkoivat epäillä komplikaatioiden yleistymistä, ja sitä selvitettiin tieteellisellä tutkimuksella.

Nyt valmistuneessa LL Oskari Pakarisen väitöstutkimuksessa todetaan, että Coxassa käyttöön otettuun kuppikomponenttiin liittyi aiemmin käytössä ollutta mallia suurempi luksaatioriski. Luksaatiota voitiin välttää käyttämällä korkeareunaisempaa kupin sisäosaa eli lineriä leikkauksissa.

Reisiluun periproteettinen murtuma oli yleisin varhaisen uusintaleikkauksen syy Coxassa käytetyillä sementtikiinnitteisillä varsilla, ja uuteen varsimalliin liittyi kohonnut uusintaleikkauksen riski.

Coxassa on siirrytty pääosin käyttämään toisentyyppistä varsimallia.

Väitöstutkimuksen perusteella kilpailutusprosessi ja komponenttien vaihtaminen voivat johtaa varhaisten komplikaatioiden lisääntymiseen tekonivelkirurgiassa, vaikka laitteet olisivat tunnettuja ja hyvin tutkittuja.

Kilpailutusprosessi on pakollinen: Euroopan Unionin alueella julkisesti rahoitetuilla sairaaloilla on velvollisuus kilpailuttaa tekonivelleikkauksissa käytetyt komponentit säännöllisesti. Prosessin vaikutusta leikkaustuloksiin on kuitenkin tutkittu vähän.

– Komponenttien pakolliselle kilpailutukselle on hyvät perusteet, sillä se on pitkällä aikavälillä johtanut yhteiskunnalle koituvien kustannusten laskuun ja oletettavasti myös luotettavampien implanttien suosimiseen, Pakarinen sanoo.

Hänen tutkimuksessaan pohditaan toimintamalleja, joilla voidaan minimoida riskejä.

Lääketieteen lisensiaatti Oskari Pakarisen ortopedian ja traumatologian alaan kuuluva väitöskirja Complications after the Introduction of Well-Documented Components in Primary Total Hip Arthroplasty tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 20.5.2022 klo 12. 

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.