Valtaosa suomalaisista suhtautuu elinluovutukseen myönteisesti

Elinluovutukseen on valmis 83 prosenttia kansalaisista.

Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti elintensä luovutukseen kuolemansa jälkeen, tiedottaa Munuais- ja maksaliitto. Elinluovutukseen on valmis 83 prosenttia kansalaisista ja vain 7 prosenttia kieltäisi luovutuksen. Kantaansa ei osaa sanoa 10 prosenttia.

Elinluovutuksen kieltävistä lähes puolet ajattelee, että heidän elimensä ei kelpaisi luovutettavaksi. Elinten kunnon arviointi on kuitenkin lääkärin eikä luovuttajan tehtävä.

Ainoastaan viiden vuoden sisällä sairastettu syöpä ja aktiivinen hepatiitti B - tai HIV-infektio estävät luovutuksen. Elinluovutukselle ei ole myöskään yläikärajaa.

Vaikka luovutukseen suhtaudutaan myönteisesti, vain kolmasosa suomalaisista on ilmaissut elinluovutustahtonsa. Jokainen on lain mukaan elinluovuttaja, jos ei ole sitä erikseen kieltänyt, mutta tiedossa oleva elinluovutustahto nopeuttaa ja helpottaa elinluovutusta.

Tahtonsa ilmaisseista 55 prosenttia on täyttänyt paperisen elinluovutuskortin ja Omakantaan tahtonsa on kirjannut 58 prosenttia. Vain 30 prosenttia on kertonut tahtonsa läheisilleen.

Munuais- ja maksaliiton tilaamaa galluptutkimusta varten haastateltiin 1 004 suomalaista.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.