Valviran toiminta rauhoittui valelääkärikohun jälkeen

Käsiteltävien asioiden määrä palautui viime vuonna entiselle tasolle.

Valelääkärikohun aiheuttama ruuhka Valvirassa on tasoittunut. Viime vuonna virasto sai käsiteltäväkseen saman verran valvonta-asioita kuin ennen kohua eli vuonna 2011.

Viime vuoden aikana Valviran selvitettäväksi tuli 1 126 terveydenhuollon valvonta-asiaa. Vuonna 2012 valelääkäriasia näkyi nimenomaan työnantajien, apteekkien ja muiden tahojen ilmoituksissa, joita tuli 687. Nyt niitä oli 589.

Valviran mukaan ilmoituksia tuli kuitenkin edelleen runsaasti. Ilmoitusmäärän kasvu johtuu osittain siitä, että työnantajat valvovat työntekijöitä entistä paremmin ja puuttuvat napakammin epäkohtiin.

Valvira joutui rajoittamaan tai poistamaan terveydenhuollon ammattihenkilöiden ammatinharjoittamisoikeuksia viime vuonna merkittävästi useammin kuin koskaan aikaisemmin.

Käsittely kestää melkein vuoden

Kolmannes ratkaistuista terveydenhuollon valvonta-asioista johti seuraamukseen viime vuonna.

Valvira on viime vuosina satsannut toimintayksiköiden oman valvonnan parantamiseen ja siihen, että työnantaja voi ratkaista ongelmat itse. Myös potilaita on ohjattu tekemään hoidosta muistutus ensisijaisesti hoitopaikkaan.

Terveydenhuollon valvonta-asioiden käsittelyajat Valvirassa ovat hieman pidentyneet. Kanteluiden, ilmoitusten, oma-aloitteisesti vireille otettujen asioiden ja lausuntojen käsittely kesti viime vuonna yhteensä 10,3 kuukautta, kun se vuotta aikaisemmin oli 9 kuukautta.

Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.