Vanhusten psykoosilääkitykset yleisiä haitoista huolimatta

Psykoosilääkkeet tiedetään vaarallisiksi etenkin dementiaa sairastaville.

Psykoosilääkkeiden käyttö vanhusten hoidossa on edelleen yleistä, vaikka psykoosilääkkeet tiedetään vaarallisiksi etenkin dementiaa sairastaville. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan varsinkin yli 80-vuotiaiden psykoosilääkitykset ovat yleisiä.

Tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa psykoosilääkitykset ovat 80–84-vuotiailla noin kaksi kertaa yleisempiä kuin 65–69-vuotiailla. Noin puolet heistä syö psykoosilääkkeitä yli 120 päivänä vuodessa.

Psykoosilääkkeillä hoidetaan skitsofreniaa ja joitain muita mielenterveyden sairauksia, mutta vain pieni osa yli 70-vuotiaista psykoosilääkkeitä saavista sairastaa niitä. Usein psykoosilääkkeitä käytetäänkin dementiaa sairastavien sekavuuskohtausten ja aggressiivisuuden hillitsemiseen. Tulokset ovat huolestuttavia, sillä psykoosilääkkeet suurentavat dementiapotilaiden kuolleisuutta sekä aiheuttavat mm. kaatumisia, murtumia ja aivohalvauksia.

Suomessa tilanne on samankaltainen siitäkin huolimatta, että vanhusten psykoosilääkitysten vaarat tiedetään ja ne on huomioitu hoitosuosituksissa. Suomessa vanhusten ongelmana ovat myös muut keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet kuten rauhoittavat lääkkeet ja unilääkkeet, joiden käyttö usein jatkuu pitempään kuin olisi hyvä. Usein vanhusten lääkitykset myös kasaantuvat, jolloin niiden haitat ja vahingolliset yhteisvaikutukset lisääntyvät.

Tutkimus julkaistiin Journal of Clinical Psychiatry -lehdessä.

Lähde: Journal of Clinical Psychiatry 2015

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Lue myös: Psykoosilääkkeiden pitkäaikainen käyttö yleistä Alzheimerin tautia sairastavilla – käytäntö ei vastaa hoitosuosituksia