Väsymysoireyhtymään liittyy suurentunut itsemurhavaaraa

Tuoreen tutkimuksen tulosten perusteella väsymysoireyhtymää sairastavat kuolivat itsemurhaan lähes seitsemän kertaa todennäköisemmin kuin terveet verrokit.

Kroonista väsymysoireyhtymää potevat päätyvät itsemurhaan selvästi muuta väestöä todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa.

Brittitutkimuksen tulokset perustuvat 2 150 väsymysoireyhtymää potevan potilaan seitsenvuotiseen seurantaan. Potilaita verrattiin iän ja sukupuolen perusteella vakioituun yleisväestöön.

Tulosten perusteella väsymysoireyhtymää sairastavat kuolivat itsemurhaan lähes seitsemän kertaa todennäköisemmin kuin terveet verrokit. Käytännössä tapauksia oli kuitenkin suhteellisen vähän, mutta silti enemmän kuin olisi voinut odottaa. Väsymysoireyhtymää sairastavien kokonaiskuolleisuus ja syöpäkuolleisuus eivät eronneet yleisväestöstä.

Vaikka tutkimuksen aineisto oli pienehkö, on tämä silti suurin tästä aiheesta tehty selvitys. Lääkäreiden olisi hyvä ottaa itsemurhavaara huomioon väsymysoireyhtymäpotilaita hoitaessaan.

Väsymysoireyhtymälle on ominaista kuukausia tai vuosia kestävä voimakas väsymys ja väsymysalttius ja monimuotoiset muut oireet, kuten muistin heikkeneminen. Vaikka väsymysoireyhtymä ei ole psyykkinen sairaus, osalla oireet parantuvat kognitiivis-behavioraalisen terapian ja porrastetun fyysisen harjoittelun avulla. Suomessa potilaita on arviolta 10 000–40 000.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä.

Mortality of people with chronic fatigue syndrome. Lancet 2016;387:1638–1643.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Lue myös nämä Potilaan Lääkärilehden kirjoitukset:
Krooninen väsymysoireyhtymä vie voimat
Pitkäaikainen väsymysoireyhtymä – kun aina vain väsyttää
4 myyttiä itsemurhista