Vauvojen ja raskautta suunnittelevien naisten ruokasuositukset muuttuivat

Uudet lapsiperheiden ruokasuositukset kannustavat perheitä syömään yhdessä.

Vauva kannattaa totuttaa kiinteisiin ruokiin jo 4–6 kuukauden iässä imetyksen ohella. Maisteluannosten ei ole tarkoitus syrjäyttää imetystä. Ne edistävät yhdessä rintamaidon kanssa lapsen suoliston ja puolustusjärjestelmän kehittymistä ja sietokykyä uusille ruoka-aineille.

Näin todetaan lapsiperheiden uusissa ruokasuosituksissa. Suositukset laati Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Uutta suosituksissa on myös se, että naisia opastetaan käyttämään foolihappolisää raskausajan lisäksi jo raskautta suunniteltaessa. 400 mikrogramman foolihappolisä vuorokaudessa ehkäisee lapsen hermostoputken sulkeutumishäiriötä. Suomalaiset naiset saavat ruoastaan liian vähän foolihappoa.

Suositukset korostavat ruokakasvatusta, lapsen syömään oppimisen tukemista ja perheen yhteisten ruokahetkien tärkeyttä. Suositukset sisältävät nyt lautasmallit myös monikulttuuriseen ruokapöytään ja vegaaneille.

Suositusten mukaan kasvun, kehityksen ja terveyden kannalta riittävä ravintoaineiden saanti turvataan, kun ruoka on monipuolista, vaihtelevaa ja sisältää paljon kasviksia. Suositukset kattavat perheen ruokailun raskauden suunnittelusta aina lapsen varhaiseen aikuisuuteen saakka.

Lähde: THL

Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille

Kuva Panthermedia