Verenpaineen alentaminen ei auta heti aivoinfarktin jälkeen

Lääkitykset eivät myöskään lisänneet potilaiden riskejä.

Korkea verenpaine on aivoinfarktien riskitekijä, mutta sen alentaminen pian sairastumisen jälkeen ei välttämättä paranna aivoinfarktipotilaan ennustetta.

Tuoreen meta-analyysitutkimuksen perusteella kolmen päivän sisällä sairastumisesta aloitettu verenpaineen alentaminen ei vaikuta potilaiden riskiin vammautua vaikeasti tai menehtyä seuraavien kolmen kuukauden aikana.

Varhainen verenpaineen alentaminen ei vaikuta myöskään uusien verisuonioireiden, aivoinfarktin uusiutumisen tai vakavien haittavaikutusten todennäköisyyteen.

Tutkijoiden havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat vahvasti siihen, että pian aivoinfarktiin sairastumisen jälkeen aloitettu verenpainelääkitys ei yleensä paranna potilaan ennustetta. On silti mahdollista, että osaa aivoinfarktipotilaista varhainen lääkitys auttaa. Lääkitykset eivät myöskään lisänneet potilaiden riskejä.

Meta-analyysissa yhdistettiin ja analysoitiin 13 tutkimuksen ja 13 000 potilaan tiedot. Tulokset julkaistiin Stroke-lehdessä.

Katso videot:
Verenpaineen mittaus
Aivoliiton video liuotushoidosta

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Stroke 2015;DOI:10.1161/STROKEAHA.115.009552

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.