Verenpaineen vaihtelu mahdollisesti sydänriskitekijä

Riskit havaittiin potilailla, joiden systolinen verenpaine vaihteli yli 14 mmHg seitsemällä eri mittauskerralla. Heitä verrattiin potilaisiin, joiden mittaustulokset sattuivat kaikki 6,5 mmHg sisälle toisistaan.

Korkea verenpaine suurentaa sydänsairauksien vaaraa, mutta sama saattaa koskea potilaita, joiden verenpaine vaihtelee runsaasti mittauskertojen välillä.

Tuoreen tutkimuksen perusteella verenpaineen vaihteleminen liittyy suurentuneeseen riskiin sairastua sydänkohtaukseen ja aivohalvaukseen, mutta myös lisää vaaraa kuolla niihin. Tämä havaitaan riippumatta siitä, miten korkea potilaan verenpaine keskimäärin on.

Sydänkohtauksen riski oli heillä 30 prosenttia suurempi ja aivohalvauksen 50 prosenttia suurempi kuin potilaiden, joiden verenpaine ei vaihdellut yhtä paljon. Riski menehtyä seurannan aikana sydänsairauksiin oli puolestaan 30 prosenttia suurempi ja kokonaiskuolleisuus 60 prosenttia suurempi.

Riskit havaittiin potilailla, joiden systolinen verenpaine vaihteli yli 14 mmHg seitsemällä eri mittauskerralla. Heitä verrattiin potilaisiin, joiden mittaustulokset sattuivat kaikki 6,5 mmHg sisälle toisistaan. Myös diastolisen verenpaineen vaihtelu liittyi suurentuneisiin sydänriskeihin.

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä, ja se perustuu 26 000 potilaan seurantatietoihin. Potilaiden verenpaineet mitattiin seitsemällä eri lääkärikäynnillä, minkä jälkeen heitä seurattiin runsaan kahden vuoden ajan.

Katso video verenpaineen mittauksesta.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Annals of Internal Medicine 2015;163:329–338

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.