Verenpainelääke aamulla vai illalla?

Näyttää siltä, että potilas voi ottaa lääkkeensä oman mieltymyksensä mukaan joko aamulla tai illalla.

Illalla otettu verenpainelääke vähensi espanjalaisissa satunnaistetuissa tutkimuksissa selvästi tehokkaammin sydäntapahtumia kuin perinteinen aamulla otettu lääkitys. Monet asiantuntijat ovat pitäneet tutkimusten suurta tehoeroa epäuskottavana, ja nyt laajan brittitutkimuksen mukaan näyttää siltä, ettei lääkkeenoton ajankohdalla ole mainittavaa vaikutusta.

Tutkimuksessa satunnaistettiin yli 21 000 verenpainepotilasta (keski-ikä 65 v) ottamaan kaikki verenpainelääkkeensä joko aamulla tai illalla. Tulostapahtumien (sydän- tai aivoinfarkti ja sydänkuolema) ilmaantumista arvioitiin kansallisten rekisteritietojen perusteella.

Keskimäärin 5,2 vuoden aikana tulostapahtumia ilmeni ilta-annostelua noudattaneista 3,4 %:lle ja aamulääkitystä käyttäneistä 3,7 %:lle. Kumpikin hoitotapa oli myös yhtä turvallinen.

Vaikka osalla verenpainepotilaista paine ei laske normaalisti yöaikaan, näyttää siltä, että potilas voi ottaa lääkkeensä oman mieltymyksensä mukaan joko aamulla tai illalla. Yleensä aamulääkitykseen hoitomyöntyvyys on parempi, mutta joskus kovin tehokas kerta-annos laskee liikaa aamupäivän painetta. Diureetti sopii luonnollisesti huonosti illalla otettavaksi.

Mackenzie IS, Rogers A, Poulter NR ym. Cardiovascular outcomes in adults with hypertension with evening versus morning dosing of usual antihypertensives in the UK (TIME study): a prospective, randomised, open-label, blinded-endpoint clinical trial. Lancet 2022;400:1417–25. doi: 10.1016/S0140-6736(22)01786-X

Juhani Airaksinen

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.