Verisuonien kasvattamisesta rasvakudokseen voi löytyä apu tyypin 2 diabetekseen

Uusien verisuonten välityksellä pystytään vaikuttamaan tyypin 2 diabeteksessa esiintyvään aineenvaihdunnan häiriöön ja kudostulehdukseen akatemiaprofessori Kari Alitalon tutkimusryhmän mukaan.

Uusien hiusverisuonien kasvattamisesta rasvakudokseen voi olla hyötyä lihavuuteen liittyvän tyypin 2 diabeteksen hoidossa, havaitsi akatemiaprofessori Kari Alitalon tutkimusryhmä. Uusien verisuonten välityksellä pystytään vaikuttamaan tyypin 2 diabeteksessa esiintyvään aineenvaihdunnan häiriöön ja kudostulehdukseen. Tutkimus on julkaistu Cell Metabolism -lehdessä.

Helsingin yliopiston ja Wihurin tutkimuslaitoksen tutkijat osoittivat hiirillä tehdyssä tutkimuksessa, että liikalihavuuteen liittyvän tyypin 2 diabeteksen hoidossa voi olla hyötyä kasvutekijästä, jonka avulla rasvakudokseen voidaan kasvattaa pieniä verisuonikapillaareja.

Tutkijat käyttivät verisuonikasvutekijä VEGF-B:tä lisäämään pienten verisuonten tiheyttä rasvakudoksessa ja huomasivat, että tämä johti suotuisiin muutoksiin insuliinin toiminnassa liikalihavissa hiirissä.

Hiirien valkoisen rasvakudoksen toiminta muuttui niin, että parhaimmillaan se alkoi käyttää sokeria ja rasvoja lämmöntuotantoon, mitä normaalisti tapahtuu vain ruskeassa rasvakudoksessa. Ihmisessä ruskeaa rasvakudosta on vain vähän.

Hiussuonien lisääntyminen rasvakudoksissa paransi liikalihavien hiirien aineenvaihduntaa, pienensi niiden rasvakudoksen määrää ja näytti estävän myös aineenvaihduntahäiriöön liittyvää tulehdustilaa kudoksissa.

– Tulokset ovat erittäin rohkaisevia ajateltaessa uusia mahdollisuuksia hoitaa liikalihavuuteen ja tyypin 2 diabetekseen liittyviä aineenvaihdunnan häiriöitä ja tulehdusta. Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan, ennen kuin hoitomuotoa voidaan yrittää soveltaa potilaisiin, kertoo tutkija Marius Robciuc.

Kirjoittaja:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuvateksti:
Verisuonikapillaari rasvasolujen välissä. Kapillaarin läpimitta on noin 0,005 mm.

Kuva:
Marius Robciuc