Virka-aikana sairastuvat saavat parempaa aivohalvaushoitoa

Aivoverenkierron häiriöön sairastuvat saavat parempaa hoitoa, jos he joutuvat sairaalaan arkipäivänä kello 9 ja 17 välillä, osoittaa tuore skotlantilaistutkimus.

Aivoverenkierron häiriöön sairastuvat saavat parempaa hoitoa, jos he joutuvat sairaalaan arkipäivänä kello 9 ja 17 välillä. Näin on ainakin Skotlannissa, tuore tutkimus osoittaa. Tämä voi vaikuttaa myös potilaiden ennusteeseen.

Tutkimuksessa hyödynnettiin rekisteritietoja Skotlannissa vuosina 2005–2013 tapahtuneista aivohalvauksista ja muista aivoverenkierron häiriöistä. Tapauksia oli runsaat 52 000.

Verrattuna potilaisiin, jotka oli tuotu sairaalaan arkipäivänä kello 9 ja 17 välillä, viikonloppuna sairastuneista 36 prosenttia harvempi pääsi heti aivohalvausyksikköön. Heille tehtiin myös harvemmin nielemiskykyä arvioiva testi, jolla arvioidaan potilaan kyky syödä ja ottaa lääkkeensä suun kautta. Sama koski potilaita, jotka oli tuotu sairaalaan arki-iltana kello 17 jälkeen, mutta yhteydet olivat jonkin verran heikompia.

Tutkijat löysivät myös eroja potilaiden riskissä kuolla viikon tai kuukauden sisällä sairaalaan tulosta. Tässäkin analyysissa riskit olivat pienimmät arkena päiväsaikaan hoitoon tuoduilla.

Samanlainen viikonloppuilmiö on havaittu mm. sydäninfarkti- ja leikkauspotilailla. Myös synnytyksissä on enemmän ongelmia viikonloppuisin, tutkimuksista tiedetään. Ilmiötä on selitetty mm. sairaaloiden pienemmällä viikonloppumiehityksellä, mutta on myös mahdollista, että virka-aikaan sairastuvat hakeutuvat hoitoon nopeammin ja siksi pärjäävät paremmin.

Tutkimus julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Stroke patients admitted within normal working hours are more likely to achieve process standards and to have better outcomes.Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2016

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

kuva: Panthermedia