Voiko koronarokotetta antaa ensin yhden annoksen useammalle?

Hanna Nohynek pohtii, missä tilanteessa toisen annoksen antamista voisi siirtää.

Voiko COVID-19-rokotetta antaa ensin yhden annoksen, jotta rokotteita riittää useammalle? Pfizer ja BioNTech sekä Moderna hakivat myyntilupaa kahdelle kolmen viikon välein annettavalle koronarokotteelle.

Terveyden ja hyvinvoinnin ylilääkärin Hanna Nohynekin korviin on kantautunut tällaista pohdintaa.

– Asiasta on keskusteltu sen tiedon valossa, mitä meillä on varsinkin Modernan RNA-rokotteesta, jossa yhden annoksen jälkeen teho on ihan kohtuullinen, hän kertoo.

Tieto on peräisin muun muassa niistä tutkimukseen osallistujista, jotka jostain syystä eivät ole ottaneet toista rokotetta.

Yhtiö on julkaissut dataa muun muassa Yhdysvaltain lääkeviranomaiselle FDA:lle toimittamissaan dokumenteissa ja esittänyt niitä Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n rokotusasiantuntijaryhmän kuulemistilaisuudessa.

Otoskoko on kuitenkin pieni. Modernan rokotteella ei ole Euroopassa myyntilupaa, mutta jotta Suomessa aikanaan edes harkittaisiin toisen annoksen myöhentämistä, dataa tarvitaan Nohynekin mukaan enemmän.

Pfizerin ja BioNTechin rokotteelle ei myöskään ole tarpeeksi dataa siihen, että Suomessa muutettaisiin myyntilupahakemuksen mukaista ohjelmaa.

Yleisesti ottaen pidempi aika rokotteiden välillä on immuunivasteen kannalta parempi kuin lyhyempi. Immuunijärjestelmä pääsee kypsymään ja tehosteannos tehostaa immuniteettia yleensä paremmin kuin silloin, jos annosväli on lyhyt.

Pandemiatilanteessa on päädytty kolmen viikon rokotusväliin, kun suojatehosta ei vielä ollut tarkkaa tietoa.

– On lähdetty ajatuksesta, että saadaan nopeasti riittävän hyvä suoja, Nohynek sanoo.

Ensimmäinen erä saapuu tapaninpäivänä

Euroopan lääkevirasto puolsi ehdollista myyntilupaa Pfizerin ja BioNTechin mRNA-koronarokotteelle BNT162b2-rokotteelle maanantaina 21. joulukuuta. Euroopan komissio myönsi myyntiluvan vielä samana iltana.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan ensimmäinen erä saapuu Suomeen 26. joulukuuta. Tulossa on ensin noin 10 000 annosta. Rokotukset alkavat tämän hetken tiedon mukaan 27. joulukuuta.

Myyntilupahakemuksen mukaan rokotteen voivat saada 16 vuotta täyttäneet. Tutkimukset ovat meneillään myös 12–15-vuotiailla.

Moderna on kertonut tutkivansa mRNA 1273 -rokotettaan 12–17-vuotiailla. Myyntilupahakemus on tehty yli 18-vuotiaille tarkoitetusta rokotteesta. Euroopan lääkevirasto antaa arvion Modernan rokotteesta tammikuun 2021 alkupuolella.

Hanna Nohynek ei odota myyntilupien laajenemista nuorempiin ikäluokkiin ainakaan ennen kesää.

Lapsilla vakava tautimuoto on harvinainen, joten pääasiallinen syy antaa rokote lapsille saattaisi olla tartuntojen leviämisen esto. Rokotteen kyvystä estää tartuntojen leviämistä ei toisaalta ole vielä tarpeeksi tietoa.

Hän arvioi, että lasten rokottamista pohditaan, kunhan lisää tietoa saadaan.

– Kysymys kuuluu, että jos lapsille itselleen ei ole rokotteesta kovin paljon hyötyä, onko perusteltua antaa heille rokotetta. Ajan kanssa saattaa ollakin. Näinhän tehdään esimerkiksi vihurirokkorokotuksen kanssa: rokotetaan lapsia, jotta kukaan raskaana oleva ei sairastuisi vihurirokkoon, joka voi olla sikiölle kuolemanvaarallinen tai aiheuttaa epämuodostumia.

Minna Pihlava

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.