Yhden luvun taktiikalla korkean verenpaineen hoitoon

Euroopan kardiologiyhdistys suosittaa verenpaineen hallintaa alle 140/90-tasossa. Suolankäyttö huolestuttaa asiantuntijoita aiempaa enemmän. Professori Timo Strandberg vertaa nykyistä suolansaantia passiiviseen tupakointiin.

Euroopan verenpaineyhdistys ja Euroopan kardiologiyhdistys antoivat yhteiset uudet suositukset korkean verenpaineen hoitoon. Suosituksiin perehtynyt Suomen verenpaineyhdistyksen puheenjohtaja, professori Timo Strandberg kertoo, että uusi ohjeistus on pitkälti vanhan kertausta. Tärkein uusi ohje on "yhden luvun taktiikka": potilaiden hoidossa tulee pyrkiä alle 140/90-verenpainetasoon.

– Aiemmin suositustasoja oli useampia, korkean riskin potilaille omansa. Ne ovat vieläkin olemassa ja osin käyttökelpoisia, mutta 140/90 on nyt yleinen yhteinen linja, Strandberg sanoo.

Kardiologiyhdistys painottaa ruokavalion ja elintapamuutosten merkitystä korkean verenpaineen hoidossa. Erityisesti suola mietityttää. Verenpainetasoihin voitaisiin vaikuttaa väestötasolla suolaa vähentämällä. Noin 80 % suolasta saadaan elintarviketeollisuuden tuotteista ja ravintolaruokailusta. Strandberg vertaakin passiivista tupakointia passiiviseen suolansaantiin.

– Ihmisen oma mahdollisuus vaikuttaa suolansaantiinsa on varsin pieni, hän on muiden armoilla. Liika suola ruoasta pois ja purkkeihin ravintolapöytiin, niin sitä voisi kukin halutessaan lisätä. Elintarviketeollisuus pitäisi myös saada mukaan verenpaineen hoitoon, nyt vähäsuolaiset tuotteet ovat jääneet muodista, Strandberg lataa.

Myös ruokateollisuuden tapa juosta kuluttajatrendien perässä ihmetyttää häntä. Kun ihmiset panikoivat lisäaineista, teollisuus korvaa niitä muilla aineilla – muun muassa suolalla.

– Suola on todellinen, ja paljon suurempi terveysriski, sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri painottaa.

Usein koholla myös kolesterolit ja paino

Euroopan kardiologiyhdistyksen mukaan korkean verenpaineen lääkehoidossa keskeisintä on se, että verenpaine alenee.

– Sille, mikä lääke valitaan, ei ole juuri muuta ohjetta kuin se, että valitaan valmiste, joka on tehokas ja sopii mahdollisimman hyvin yksilöllisesti. Kasvava suuntaus on kahden tai useammankin lääkkeen käyttö pienemmillä annoksilla, Strandberg kertoo.

Tärkeää hypertensiopotilaiden hoidossa on myös kokonaisriskin arvioiminen ja hoito. Strandberg muistuttaa, että potilailla ei yleensä ole koholla vain verenpaine, vaan myös kolesterolit ja paino. Myös alkoholinkäyttö ja tupakointi tulee huomioida.

Strandberg summaa uudet ohjeet sanomalla, että oleelliset asiat eivät suuremmin muutu.

– Verenpainetaudin hoidon tavoitteet keksittiin jo 70 vuotta sitten. Vaikka normaali ja optimaalinen verenpainetaso on edelleen alle 120/80, korkean verenpaineen potilailla voi uusien ohjeiden pohjalta jatkossa tähdätä maltillisempaan alle 140/90-lukemaan.

Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla