Yhdysvaltalaislääkärit toteuttivat valekuoleman

Tavoite on pelastaa sydänpysähdyksestä ja massiivisesta verenhukasta kärsiviä.

Marylandin yliopiston tutkijat ovat aiheuttaneet ihmiselle ensimmäisen kerran valekuoleman. Yliopiston mukaan potilaan elintoiminnat pysäytettiin viemällä verenkiertoon jääkylmää suolaliuosta. Ruumiinlämpö pudotettiin nopeasti 10–15 Celcius-asteeseen, minkä jälkeen aivotoiminta pysähtyi lähes täysin.

Valekuoleman tavoite on pelastaa sydänpysähdyksestä ja massiivisesta verenhukasta kärsiviä traumapotilaita. Kirurgilla on valekuolemassa kaksi tuntia aikaa operoida potilas ja tukkia haava, jonka on voinut aiheuttaa esimerkiksi ampuma-ase tai puukko.

Ilman valekuolemaa aivot kestävät hapettomuutta arviolta viisi minuuttia.

Leikkauksen jälkeen lämpötila palautetaan normaaliksi ja sydän käynnistetään uudelleen.

Menetelmän nimi on EPR (emergency preservation and resuscitation).

New Scientist -lehden mukaan operaatio on tehty ainakin yhdelle potilaalle, mutta potilaiden tarkkaa määrää ja tietoa menetelmän toimivuudesta ei ole paljastettu.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on antanut kokeilulle luvan. FDA ei poikkeuksellisesti vaatinut tutkimukseen potilaiden suostumusta, sillä he saapuvat sairaalaan hengenvaarallisessa tilassa ja vaihtoehtoinen hoito puuttuu. Baltimoren alueen asukkaat ovat voineet internetissä kieltäytyä osallistumisesta.

Tutkimusvaiheessa oleva hanke vertaa kymmentä valekuolemalla hoidettua tapausta kymmeneen vastaavan vaille jääneeseen potilaaseen.

Tutkijoille on vielä epäselvää, kuinka kauan ihmistä voi pitää valekuolleena. Solujen lämmetessä ne voivat vaurioitua – ja mitä kauemmin ne ovat ilman happea, sitä pahempia vauriot ovat.

Vauriota voidaan rajoittaa lääkityksillä, mutta vaurioitumisen mekanismeista osa on tutkijoille epäselvää.

Kokeilua vetävä professori Samuel Tisherman korostaa, ettei ole lähettämässä ihmisiä toiseen tietoisuuteen.

– Yritämme vain ostaa kirurgille lisää aikaa elämän pelastamiseksi, hän sanoo.

Kirjoittaja
Pekka Nykänen

Kuva
Adobe/AOP