Kalaöljy ehkäisee sydäntapahtumia

Eikosapentaeenihappo vähentää merkittävästi sydäntapahtumien vaaraa sydänpotilailla, joiden triglyseriditaso on koholla.

Hypertriglyseridemia suurentaa valtimotautivaaraa, mutta siihen kohdistettu lääkehoito ei ole vaikuttanut merkittävästi sydänriskiin. Monityydyttymättömät rasva­happolisätkin ovat olleet tehottomia, mutta nyt tuoreen tutkimuksen mukaan ­eikosapentaeenihappo (EPA) vähentää merkittävästi sydäntapahtumien vaaraa sydänpotilailla, joiden triglyseriditaso on koholla.

REDUCE-IT-tutkimuksessa satunnaistettiin 8 179 yli 45-vuotiasta (keski-ikä 64 v) henkilöä, joilla oli sepelvaltimotauti tai valtimotautien vaaratekijäkertymä, saamaan joko EPA-valmistetta 4 grammaa päivässä tai vastaavaa lumelääkettä. Potilaiden triglyseriditason tuli olla lähtötilanteessa koholla (1,5–5,6 mmol/l) ja LDL-kolesterolin välillä 1,0–2,6 mmol/l statiinihoidon aikana.

EPA:n käyttö vähensi sydän- ja verisuonitapahtumia 25 % (17,2 % vs. 22,0 %) keskimäärin 4,9 vuoden seurannan aikana. Sekä sydän- että aivoinfarkteja, samoin kuin sairaalahoidon tarvetta ilmeni merkittävästi vähemmän EPA-ryhmässä. Sydän­kuolemat – erityisesti äkkikuolemat – vähenivät myös merkittävästi (4,3 % vs. 5,2 %), mutta kokonaiskuolleisuudessa ero ryhmien välillä ei ollut merkitsevä. EPA lisäsi hieman eteisvärinäkohtauksia, mutta vakavat vuoto-ongelmat olivat harvinaisia (2,7 % vs. 2,1 %, p = 0,06).

Havaitun merkittävän suojavaikutuksen tarkkaa mekanismia ei vielä tunneta. Ykkösehdokkaaksi on esitetty kroonisen matala-asteisen tulehduksen vaimentumista. EPA:lla on myös edullista vaikutusta sydänpotilaan endoteelin toimintaan, solu­kalvoihin ja hyytymisjärjestelmään. Toisaalta on hyvä muistaa, ettei pienempi ­omega-3-rasvahappolisä vähentänyt sydäntapahtumia isoissa VITAL- ja ­ASCEND-primaaripreventiotutkimuksissa.

Teksti: Juhani Airaksinen

Kuva: Fotolia