Männystä löytyi tulehdusta ehkäiseviä yhdisteitä

Yhdisteitä voitaisiin hyödyntää uusien tulehduslääkkeiden kehityksessä.

Männyn oksauutteen yhdisteistä on löydetty uusia tulehdusta estäviä vaikutuksia. Kahden stilbenoidin, pinosylviinin ja monometyylipinosylviinin, vaikutuksen havaitsi proviisori Mirka Laavola väitöskirjassaan. Yhdisteitä voitaisiin hyödyntää uusien tulehduslääkkeiden kehityksessä.

– Havaitsimme männystä eristetyillä stilbenoidiyhdistelmillä, pinosylvinillä ja monometyylipinosylviinillä olevan tulehdusta estäviä vaikutuksia solumalleissa ja hiirissä, kertoo Laavola Tampereen yliopiston tiedotteessa.

Yhdisteillä oli lisäksi hyödyllinen vaikutus ihmisen rustossa vallitsevaan anabolisten ja tulehdusta voimistavien sekä katabolisten rustoa hajottavien yhdisteiden tasapainoon. Tästä voisi Laavolan mukaan olla hyötyä nivelrikon hoidossa.

Perinteisessä lääketieteessä muun muassa männyn uutteita on käytetty tulehdussairauksien hoidossa, mutta puiden biokemiaalien farmakologiset vaikutukset tunnetaan huonosti.

– Luonnossa on yhä paljon tutkimatonta potentiaalia, joka tulisi muistaa, etenkin kun uusien hyväksyttyjen lääkkeiden määrä on ollut laskussa jo pitkään, sanoo Laavola.

Suurin osa markkinoilla olevista lääkkeistä ja puolet uusista lääkkeistä on kemiallisia pienimolekyylisiä yhdisteitä, joista osa pohjautuu luonnon yhdisteisiin. Biologiset lääkkeet ovat nopeasti kasvava lääkeryhmä.

Mirka Laavolan farmakologian alaan kuuluva väitöskirja Immunomodulatory Properties of Wood Biochemicals – Effects on Inflammatory Gene Expression and Inflammatory Responses In Vivo tarkastettiin Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 16.8.2019.

Kirjoittaja
Tiiamari Pennanen
toimittaja

Kuva
Adobe/AOP

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 12.8.2019.