Tunteista, mielestä ja elämänhallinnasta nuorille

Ensin pitää hahmottaa oma mielensä, mitä se on, mistä se koostuu ja miten sitä voi kehittää ja käyttää ihmissuhteissa ja oman elämänsä hallinnassa, joskus tukalissakin tilanteissa.

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore ja nuorisopsykiatri Max Karukivi ovat kirjoittaneet kirjan nuorille tunne-elämän hallinnasta ja siitä, miten tunteet vaikuttavat elämään. Kirja tarjoaa käytännönläheisiä työkaluja omien tunteiden, mielen ja elämän hallintaan. Kirjassa on kolme osaa: Tunteet, Mieli ja Elämänhallinta.

Tunteiden tunnistaminen ja niiden käsittely voivat olla vaikeaa monelle aikuisellekin, mutta nuorille se voi olla vielä vaikeampaa, koska nuorten tunne-elämä ei ole vielä niin hallittua kuin aikuisilla.

Tunteisiinsa on ensinnäkin tutustuttava. Mikä on pelkoa, ahdistusta, vihaa tai iloa? Miten ne ilmenevät ja miten niitä voi käsitellä? Nuorilla keskinäinen vertailu ja kilpailu yhdessä yhtäaikaisen voimakkaan ryhmään samaistumisen kanssa johtavat korostuneen yksilöllisyyden tavoitteluun, joka nuorisojoukkoja tarkasteltaessa muuttuukin yllättävään yhdenmukaisuuteen.

Kirjoittajien mukaan mieleen sisältyvät ”mielettömät energiat”. Omien tunteiden tarkastelu ja käsittely auttavat hakemaan vaihtoehtoisia ja paremman mielen tuottavia keinoja ja käyttämään niitä ystävien, seurustelukumppanien ja muun sosiaalisen kanssakäymisen yhteyksissä.

Ensin pitää hahmottaa oma mielensä, mitä se on, mistä se koostuu ja miten sitä voi kehittää ja käyttää ihmissuhteissa ja oman elämänsä hallinnassa, joskus tukalissakin tilanteissa.

Tässä on jotakin tuttua: ”Tunne itsesi” on muinaiskreikkalainen aforismi, joka oli kirjoitettuna Apollonin temppelin etupihalle Delfoissa. Lausuman alkuperää ei tunneta. Jo antiikin aikana sitä väitettiin monen eri henkilön keksimäksi, ja yleisen uskomuksen mukaan se oli peräisin jumalalta itseltään.

Hyvän mielen käsikirja sopii hyvin nuorille ja vanhemmillekin. Kuvitus on värikästä ja virkistävää. Kappaleet ovat aika lyhyitä. Kirjaan on helppo palata tarvit­taessa, kun on ensin tehnyt siihen yleisvilkaisun.

Mieletön fiilis – Hyvän mielen käsikirja.
Raisa Cacciatore, Max Karukivi.
Kustannusosakeyhtiö Tammi: Helsinki 2014. ISBN 978-951-31-7177-3. Sivuja 360. Hinta 22 e.

Kirjoittanut:
Simo Saarijärvi
professori