Työ tylsistyttää joka toista työntekijää — syynä työn turhakkeet

Työpahoinvoinnin syyksi selvisivät ns. työn turhakkeet. Mitä ne ovat?

Moni työntekijöistä on myös kroonisesti väsynyt.
Adobe / AOP
Moni työntekijöistä on myös kroonisesti väsynyt.

Kansainvälisen tutkimuksen mukaan työssä tylsistymistä kokee lähes joka toinen työntekijä, ja moni heistä on vielä kaupan päälle kroonisesti väsynyt.

Työterveyslaitoksen ja Emlyon Business Schoolin tutkimuksessa pyrittiin tarkastelemaan syitä tähän ja kumoamaan yleisiä harhaluuloja työpahoinvoinnin syistä.

– On harha, että tylsistyminen johtuisi siitä, että ei ole tarpeeksi töitä, ja työuupumus siitä, että on liikaa töitä, apulaisprofessori Lotta Harju Emlyon Business Schoolista sanoo tiedotteessa .

Pelkän työmäärän sijaan olennaista on keskittyä siihen, että ihmiset tekevät työnkuvansa kannalta olennaisia asioita.

Näitä ovat työn turhakkeet

Liian vähäinen työmäärä on hyvin harvoin pääsyy, miksi ihminen tylsistyy työssä. Merkittävässä roolissa ovat niin sanotut työn turhakkeet eli varsinaisen työn esteet.

– Työn esteet ovat työelämän pahiksia, joista aiheutuu sekä tylsistymistä että työuupumusta. Näitä ovat esimerkiksi byrokratian haitat ja omaan työrooliin kuulumaton sälä, jotka tekevät työstä kuormittavaa ja epämiellyttävää, kertoo erikoistutkija Piia Seppälä Työterveyslaitoksesta.

Työssä tylsistyminen tulisi tunnistaa nykyistä paremmin, jotta sen aiheuttamaa kuormitusta osataan ratkoa oikeilla keinoilla työpaikoilla ja työterveyshuollossa.

Tutkijat suosittelevat tarkastelemaan toimenkuvia yhdessä työntekijän kanssa. Asiantuntijatyötä tekevillä ongelmana on muun muassa se, että kalenteri täyttyy kokouksista ja muilta tulevista pyynnöistä niin, että ydintehtäville ei jää aikaa.

Tutkijat suosittelevat tavoitteiden kirkastamista ja sen pohjalta työnkuvan rikastamista.

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.