Kun tohtori koronan kielsi

Koronarealistien ­tapaiset ryhmät tuottavat aktiivisesti vasta-asiantuntijuutta, kirjoittaa Johanna Vehkoo.

Korona- ja rokoteskeptikoiden mielenosoituksissa näkyy usein valkotakkinen hahmo. Kyseinen lääkäri on lehtihaastatteluissa väittänyt ­koronapandemiaa huijaukseksi ja rokotteita kansanmurhaksi. Hän on saanut yksityiseltä terveysasemalta potkut vaarallisten näkemystensä vuoksi, mutta pukeutuu silti edelleen mieluusti lääkärintakkiin.

Se luo hänelle asiantuntijuuden auran porukassa, joka ei tavallisesti luota lääkäreiden ja lääketieteen tutkijoiden konsensukseen.

Porukka, joka on koko pandemian ajan osoittanut syvää epäluottamusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen ja viitannut kintaalla lääketieteen asiantuntijoiden suosituksille, pitää auktoriteettinaan tätä yhtä valkotakkia. Se johtuu siitä, että hän sattuu olemaan lääkäri, joka on samaa mieltä heidän kanssaan.

Lue lisää: Pelkään, siis olen

Pandemian alusta asti on liikkunut erilaisia kiertokirjeitä, joissa joukko lääkäreitä kieltää pandemian olemassaolon, vähättelee taudin vaarallisuutta, suosittelee haitallisia vaihtoehtohoitoja tai vastustaa rokotteita. Yksi näistä ­yhteenliittymistä on monen korvaan uskottavalta kuulostava World Doctor Alliance (WDA), keväällä 2020 Britanniassa perustettu ­koronasulkuja vastustava ryhmä. Sen perusti lääkäri, joka sai NHS:sta potkut väitettyään ­koronapandemiaa huijaukseksi. Hän haali mukaansa sekalaisen joukon salaliittoteoreetikoita ja äärioikeistolaisia, toki myös muutamia tohtori-nimikkeellä esiintyviä.

Kotimainen koronadenialistien ryhmittymä Vapauden puolesta viittaa mieluusti WDA:n lausuntoihin, ja kuvaa ryhmää maailmanlaajuiseksi lääkäreiden järjestöksi.

Belgiassa puolestaan toimii Docs 4 Open Debate. Ryhmä on lähettänyt Belgian hallitukselle avoimen kirjeen, jossa se väittää koronavirustautia tavalliseksi flunssaksi. Kirje on levinnyt ympäri maailmaa koronaskeptikoiden todistusaineistona. Teksti on suomennettu ja sitä on jopa jaettu lentolehtisinä suomalaisten postiluukuista.

Kotimainen Koronarealistit-ryhmä on pyrkinyt houkuttelemaan toimintaansa erityisesti sairaanhoitajia ja muita terveydenhuollon ­ammattilaisia. Ryhmän verkkosivuilla otsikoidaan, että “Lääkärit vetoavat lasten koronarokotusten estämiseksi”. Kyseessä on paljon julkisuutta saanut lasten ja nuorten rokottamista vastustava adressi, jonka allekirjoittajissa on ­sivuston mukaan 16 lääkäriä.

Seura-lehti selvitti Valviran rekisteritiedoista, että osa heistä on “eri syistä terveydenhuollon toimilupansa tai työpaikkansa menettäneitä ­sekä jo eläkkeellä olevia, iäkkäitä entisiä hoitoalan ihmisiä”. Mukana on kuitenkin myös kaksi Helsingin kaupungin lääkäriä ja Pirkkalan kunnan ylilääkäri.

On tavallista todeta, että rokotteisiin tai ­ylipäätään koronatautiin epäilevästi suhtautuvat eivät luota asiantuntijoihin. Kyllä he luottavat, he vain valikoivat ajatusmaailmaansa sopivat asiantuntijat. Itse asiassa Koronarealistien ­tapaiset ryhmät tuottavat aktiivisesti vasta-asiantuntijuutta. Vastamediassa puhuvat asiantuntijat voivatkin olla asiantuntijoita, mutta usein joltain aivan toiselta aihe-alueelta.

Esimerkiksi vaihtoehtolääkintään uskovat ­perustelevat usein valintojaan erilaisten valkotakkisten tohtoreiden suosituksilla. Valkotakkiset ovat jo vuosikymmeniä toimineet luontaistuotteiden mainoskasvoina, koska se on toimiva myyntikikka.

Nykypäivän vaihtoehtoiset lääketieteen asiantuntijat kehottavat seuraajiaan ottamaan koronan oireisiin hydroksiklorokiinia tai loislääkkeeksi tarkoitettua ivermektiiniä. Yhdysvaltain lääkevirasto FDA on saanut useita raportteja ­ihmisistä, jotka ovat joutuneet sairaalahoitoon otettuaan hevosille tarkoitettuja annostuksia ivermektiiniä.

Ikävä tulee pandemian alkuaikoja, jolloin vaihtoehtohoidoiksi tarjottiin lähinnä valkosipulia ja vitamiineja.

Johanna Vehkoo

Kirjoittaja on faktantarkistukseen ja misinformaatioon erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 36/2021.