Lääkärin eettiset ohjeet uudistetaan Osa V: Ammattitaidon ylläpito

Lääkärin eettiset ohjeet uudistetaan Osa V: Ammattitaidon ylläpito Kuva 1 / 1

Lääkärin eettisten ohjeiden uudistamisen viimeinen vaihe on nyt käsillä. Muutosehdotukset perusteluineen ja taustoineen esitellään useassa osassa Potilaan Lääkärilehdessä. Voit kommentoida esitystä jutun lopussa olevalla keskustelutaululla tai Potilaan Lääkärilehden Facebook-sivuilla. Aiemmat osat ovat ilmestyneet 17.2., 19.2., 21.2. ja 24.2. Seuraava osa ilmestyy perjantaina 28.2.

Nykyiset ohjeet

Lääkärin tulee pitää yllä ja kartuttaa tietojaan ja taitojaan, ja hänen tulee suositella vain lääketieteellisen tiedon ja kokemuksen perusteella tehokkaina ja tarkoituksenmukaisina pidettyjä tutkimuksia ja hoitoja.

Ehdotus

Lääkärin tulee pitää yllä ja kartuttaa ­tietojaan ja taitojaan. Hänen tulee ­käyttää ja suositella vain lääketieteellisen ­tiedon ja kokemuksen perusteella vaikuttavina ja tarkoituksenmukaisina ­pidettyjä tutkimuksia ja hoitoja.

Perustelut

Nykyisen ohjeen pelkkä suositteleminen ei riitä, vaan lääkärin tulee myös ­itse käyttää vaikuttavia ja tarkoituksenmukaisia tutkimuksia ja hoitoja. Lääketieteellinen tieto voi olla tutkimukseen perustuvaa, mutta näin ei aina ja välttämättä ole. ”Lääketieteellinen” perustuu lääketieteen paradigman ymmärtämiseen ja hyväksymiseen. Hoito siltä pohjalta on perusteltavissa ja tarvittaessa myös tutkittavissa. Kohta on myös tärkeä, kun halutaan vetää rajaa uskomushoitoihin.

”Tehokas” ilmentää tieteellistä näyttöä vaikuttavuudesta. ”Vaikuttavuus” sisältää myös sen, että ”teho” on tarkoituksenmukainen – saadaan haluttu vaikutus. ”Vaikuttavuus” tarkoittaa arki­vaikuttavuutta ja puhumme enemmän vaikuttavuudesta kuin tehokkuudesta, kun pohdimme hoidon perustetta.

”Tarkoituksenmukaisuus” on sitä, ­että tällä hoidolla on myös merkitystä tämän potilaan hoidossa. Siten pelkkä vaikuttavuus ei riitä hoidon kontekstissa.

Aiemmin ilmestynyt:

Osa I: Esipuhe ja Lääkärin velvollisuudet
Osa II: Lääkärin käytös
Osa III: Potilaan kohtelu
Osa IV: Potilaan itsemääräämisoikeus

Kuva: Panthermedia

Oletko jo lukenut nämä?

Terveyskirjasto.fi